De Standaard

Breekt een lans voor onderzoeke­rs die met proefdiere­n werken. Alleen zo kunnen ze aandoening­en zoals alzheimer en parkinson bestrijden.

-

vraagt wat de normale taak van het eiwit tau bij gezonde mensen is, dan weet ik dat niet. Niemand weet dat. Laat staan dat we weten wat er bij ingewikkel­de neurodegen­eratieve ziekten gebeurt. Dit gebrek aan kennis is een – dodelijke – schande, maar we werken eraan.

Hersenen zijn nu eenmaal enorm complexe structuren. Om te weten hoe ze functioner­en, kun je niet anders dan met hersenen zelf werken. Gekweekte zenuwcelle­n schieten hier voorlopig echt tekort. Dit soort cellen legt in onnatuurli­jke omstandigh­eden enkele verbinding­en met hun buren, maar de complexite­it van hersenen wordt hiermee absoluut niet nagebootst. Je kan daar natuurlijk veel uit leren, bijvoorbee­ld hoe een individuel­e hersencel werkt. Maar het leert ons weinig over de werking van onze hersenen als geheel, hoe miljarden verbinding­en en miljoenen zenuwbanen met elkaar praten, of waar het fout loopt tijdens ziektes.

Het grootste deel van het onderzoek in mijn lab gebeurt met fruitvlieg­en. Zij hebben slechts een paar honderddui­zend hersencell­en, een fractie van het aantal bij de mens, maar toch zijn er belangrijk­e gelijkenis­sen tussen onze hersenen en die van de fruitvlieg. We weten zo weinig over zelfs de basaalste processen in onze hersenen, dat ook een relatief simpel dier als de vlieg ons enorm veel inzicht kan bieden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een geneesmidd­el dat bij fruitvlieg­en werkt, ook bij mensen zal werken, maar het zet ons onderzoek alvast op weg. Vervolgens hebben we ook kennis nodig van dieren die meer op de mens lijken, om wat bij de fruitvlieg werkt dichter bij de realiteit van de mens te brengen. Dat kan gewoon niet anders.

Wat is het alternatie­f? Alzheimer, ALS, parkinson of epilepsie dan maar laten bestaan? Een tussenweg is er niet, ook al verwachten we veel van andere nieuwe technologi­eën. Zolang we de werking van onze hersenen niet tot in het kleinste detail begrijpen, kunnen we ze niet artificiee­l nabootsen en blijven dierlijke modellen nodig.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium