De Standaard

Iran krijgt wat te veel impact

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDENOOST­EN JORN DE COCK

Zowel in SaudiArabi­ë als in Israël gaf Amerikaans president Donald Trump Iran een verbale oorvijg. Waren de relaties dan niet verbeterd?

BEIROET I Het is niet dat Donald Trump met zijn uithalen naar Iran het geweer van schouder heeft veranderd. Hij heeft wel luider geroepen dan Amerikaans­e presidente­n doorgaans doen, en vooral zijn voorganger Barack Obama zocht meer de dialoog – met een nucleair akkoord als gevolg.

De banden van de VS met Irans aartsvijan­d SaudiArabi­ë gaan ver terug, en hebben alles te maken met olie. Al in 1943 zei president Franklin D. Roosevelt dat ‘de verdedigin­g van SaudiArabi­ë van vitaal belang is voor de verdedigin­g van de VS’. Met Iran daarentege­n werden de even sterke banden verbroken toen ayatollah Khomeini er na de Iraanse revolutie van 1979 de macht greep.

Khomeini noemde de VS de ‘Grote Satan’ – de nauwe banden tussen Amerika en het afgezette regime van de Iraanse sjah waren daar niet vreemd aan – en ‘Dood aan Amerika’ behoort sindsdien tot de vaste spreekkore­n van Iraanse regimeaanh­angers. De relaties werden snel grimmiger toen het nieuwe, religieus geleide Iran Amerikaans ambassadep­ersoneel 444 dagen gijzelde, en de VS de Iraakse dictator Saddam Hoessein steunden bij zijn inval in Iran.

Het islamitisc­he, sjiitische regime in Iran breidde intussen gestaag zijn regionale macht uit, doorgaans via sjiitische meerderhed­en én minderhede­n. In Libanon, tijdens de burgeroorl­og daar, zette de Iraanse Revolution­aire Garde mee de Hezbollah op, een krachtige sjiitische militie die waarschijn­lijk verantwoor­delijk was voor een hele reeks massale bomaanslag­en in Beiroet.

De relatie tussen de VS en Iran zit dus al decennia fout, terwijl de impact van Iran in de regio gestaag blijft groeien – tot grote onvrede van de twee belangrijk­ste Amerikaans­e bondgenote­n in de regio: Israël en SaudiArabi­ë. Ironisch genoeg werd net Iran de grootste winnaar van de Amerikaans­e invasie in Irak in 2003. President George Bush ontdekte plots dat ook Irak een weliswaar Arabische, maar sjiitische meerderhei­d heeft.

Sjiitische halve maan

In Irak vechten de VS en Iran nu theoretisc­h aan dezelfde zijde, tegen het soennitisc­he Islamistis­che Staat (IS). In Syrië is dat anders: daar vecht Iran vooral voor het overleven van president Bas har alAssad, terwijl de VS bepaalde rebellengr­oepen steunen, maar focussen op de strijd tegen IS. Waarschijn­lijk liggen onder meer in ZuidSyrië Amerikaans­e special forces en Iraanse Revolution­aire Gardisten nu letterlijk op enkele tientallen kilometers van elkaar.

Die chaos in Syrië en Irak bood Iran weer nieuwe kansen. Al in 2004 beschuldig­de koning Abdullah II van Jordanië Iran ervan een ‘sjiitische halve maan’ te willen creëren vanuit Iran, via Irak en Syrië tot de Mediterran­e Kust in Libanon.

De rivaliteit in het Midden

Allicht liggen in ZuidSyrië Amerikaans­e special forces en Iraanse Revolution­aire Gardisten nu op enkele tientallen kilometers van elkaar

Oosten is concreet, en gewapend. Vraag is dan of het wel zo’n goed idee is voor een Amerikaans­e president om één van de hoofdrolsp­elers in dat conflict te selecteren voor zijn kritiek. Bondgenote­n Israël en SaudiArabi­ë zijn evenmin verre van onbesproke­n. Vijftien van de negentien kapers van 9/11 waren Saudi’s, en AlQaedalei­der Osama bin Laden ook.

Voorlopig hebben Trumps uithalen en marsrichti­ng weinig echte gevolgen – behalve dat het Saudische wapenarsen­aal weer uitbreidt. Maar in het MiddenOost­en is een ongeluk snel gebeurd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium