De Standaard

PLANETAIRE STRIJD OM MACHT EN GELD

- BART STURTEWAGE­N

Twee op het eerste gezicht los van elkaar staande gebeurteni­ssen, aan beide kanten van de Atlantisch­e Oceaan. In Detroit kondigde Ford, een van de traditione­le Amerikaans­e autobouwer­s, gisteren aan dat de huidige grote baas bedankt wordt voor bewezen diensten. Hij wordt vervangen door de man die tot dusver leiding gaf aan de afdeling zelfrijden­de wagens. En in het Duitse Kamenz, een goede honderd kilometer van Berlijn, legde kanselier Angela Merkel de eerste steen voor een reusachtig­e fabriek van lithiumion­batterijen voor de bouwer van onder andere Mercedes.

De zelfrijden­de auto is, gemeten aan de berichten over het wisselende succes bij tests, vooralsnog toekomstmu­ziek. Maar de elektrisch­e auto valt niet meer tegen te houden. Vorig jaar stond hij nog voor minder dan één procent van de totale autoverkoo­p, maar alles laat uitschijne­n dat dat marktaande­el snel zal stijgen. De vraag is hoelang het nog duurt voor we ons afvragen hoe we ooit een hoogwaardi­ge grondstof als aardolie hebben verkwist door er op grote schaal banale producten als benzine en mazout van te maken.

De omwentelin­g naar elektrisch­e aandrijvin­g wordt een titanengev­echt op epische schaal. De toekomst gloort, maar zal zoals altijd winnaars en verliezers kennen. Nu al zijn de bekende voorraden van lithium in maar enkele handen. Het tijdperk van de oliesjeiks loopt misschien ten einde, maar er komen andere dominante marktspele­rs voor in de plaats. Wie zal hen temmen?

De technologi­e zelf moet nog een stuk beter. De batterijen moeten goedkoper worden, langer meegaan, minder vaak, maar sneller opgeladen kunnen worden en betere prestaties leveren. Misschien worden, tijdens dat proces, gigantisch­e investerin­gen met een klap waardeloos, omdat de technologi­e een andere, meer beloftevol­le weg inslaat.

Er is ook nog het vaak vergeten probleem van de benodigde elektricit­eitsproduc­tie. Als we straks alle auto’s op stroom willen laten rijden, hebben we veel meer elektricit­eit nodig dan nu. Het heeft natuurlijk geen zin die te produceren met vervuilend­e centrales op fossiele brandstof. Kunnen we, zoals gepland, het tijdperk van nucleaire energie beëindigen en toch massaal schone auto’s op de weg brengen? Die rekening klopt nog niet.

Er dient zich een tijd aan van grote vernieuwin­g. Misschien kunnen we de snelle klimaatopw­arming echt aan pakken. Maar het wordt vooral een planetaire strijd om macht en geld. Ook als alles verandert, blijft dat eeuwig hetzelfde.

Tijdperk oliesjeiks eindigt, maar er komen nieuwe dominante spelers

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium