De Standaard

Weer heisa met blingbling-trouwstoet in Vlaams-Brabant

Incidenten met Marokkaans­e en Turkse trouwers in luxewagens nemen toe

-

Vijf gewonde politieins­pecteurs, twee arrestatie­s en meer dan tien pv’s. De passage van twee trouwstoet­en in VlaamsBrab­ant verliep niet rimpelloos.

BRUSSEL I Toevallige passanten wisten niet wat ze zagen, zaterdagna­middag op de Ninoofsest­eenweg in Dilbeek. Plots dook een lange luxewagens op, luid toeterend, vlotjes zigzaggend en daarbij zonder gêne de rode verkeersli­chten negerend. Op kop: een witte limousine, met daarin het kersvers getrouwde paar Burak en Telli. In de wagens achter hen zaten mensen op het dak van hun auto of hingen uit de ramen.

Het Turkse gezelschap was vanuit Brussel op weg naar Pamel (Roosdaal) voor een feest in zaal Palace, een feest dat al lang voor de feestzaal was ingezet. ‘Meerdere weggebruik­ers hebben ons gealarmeer­d’, zegt commissari­s Luc Mostinckx van Dilbeek. Drie poli tiecombi’s probeerden de colonne een halt toe te roepen en dat leidde tot een gevecht.

‘Verschille­nde personen uit de laatste twee wagens, deelden klappen uit’, vertelt Mostinckx. Uiteindeli­jk werden twee mensen opgepakt. Zij beleefden het trouwfeest vanuit het politiecom­missa riaat van Dilbeek. De rest van de colonne kon wel zijn weg voortzette­n, tot onvrede van de vijf gewonde inspecteur­s.

Machteloos

Een dag later was het weer prijs. Opnieuw was er een stoet met een witte limousine die van uit Brussel koers zette naar de feestzaal in Pamel. Ditmaal besloot het politiekor­ps de zaken anders aan te pakken en bewust niet in te grijpen. In plaats van de colonne tegen te houden, volgde een politieesc­orte de stoet en noteerde alle verkeersin­breuken. ‘In totaal hebben we meer dan tien pro cessenverb­aal opgemaakt’, zegt Mostinckx, die eraan toevoegt ‘machteloos te staan tegen een fenomeen dat al enkele maanden aan de gang is’.

Minister van Binnenland­se Zaken en Veiligheid Jan Jambon (NVA) pleit voor een kordate aanpak. ‘Streng optreden tegen verkeersov­ertreders is de enige optie.’ Dergelijke trouwstoet­en verbieden blijkt praktisch onmogelijk.

Ook het parket HalleVilvo­orde tilt zwaar aan de feiten van het voorbije weekend en is van plan de luidruchti­ge bende streng te bestraffen. ‘De twee amokmakers die opgepakt werden, moeten voor de rechter verschijne­n voor weerspanni­gheid en slagen en verwonding­en’, zegt parketmagi­strate Carol Vercarre. De andere overtreder­s krijgen eerstdaags een boete in de bus.

Burak en Telli zouden volgens getuigen amper iets gemerkt hebben van de commotie. Zij vertrokken gisteren vredig op huwelijksr­eis. (phu, mvh)

 ?? © rr ?? De Turkse trouwstoet op de Ninoofsest­eenweg in Dilbeek.
© rr De Turkse trouwstoet op de Ninoofsest­eenweg in Dilbeek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium