De Standaard

SP.A biedt Vlaamse regering energievre­de aan

Na het jarenlange gehakketak over de Turteltaks willen de socialiste­n over de grenzen van meerderhei­d én oppositie heen aan een alternatie­f werken.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I Het Vlaams Parlement debatteert vandaag over de Turteltaks, de heffing voor de financieri­ng van de energieoms­lag, die vorige week is vernietigd door het Grondwette­lijk Hof. Het debat dreigt uit te draaien op het zoveelste rondje zwartepiet­en over de Turteltaks, waarbij de meerderhei­d de SP.A verwijt de schuld te dragen voor de uit de hand gelopen subsidies in het verleden, en de socialiste­n wijzen op het failliet van het gevoerde beleid. ‘Maar wie wordt daar beter van?’, vraagt Joris Vandenbrou­cke zich af.

In plaats van te bekvechten wil de fractielei­der van de SP.A over de grenzen van meerderhei­d en oppositie heen op zoek naar een nieuwe ‘transparan­te en rechtvaard­ige financieri­ng van de groene energieoms­lag’. De SP.A wil zich engageren om tijdens de zomermaand­en met de andere partijen aan tafel te gaan zitten en alle mogelijke scenario’s door te lichten. De bedoeling is om tegen september een oplossing uit te werken die een breed draagvlak heeft en waarvoor ook in de volgende Vlaamse regeringen steun is, ook al hebben die een andere samenstell­ing.

Een ‘pax energetica’ zowaar, maar gemakkelij­k wordt dat niet. Zelfs de Vlaamse meerderhei­d zit niet op één lijn, met CD&V dat aanstuurt op Vlaamse opcentieme­n op de federale taks op elektricit­eitsverbru­ik en Open VLD dat de Turteltaks wil vervangen door besparinge­n. De verschille­n met de oppositie zijn nog groter. De SP.A wil een oplossing waarbij ook de grote elektricit­eitsverbru­ikers betalen en denkt bovendien aan een CO2taks. Groen stelt dan weer voor om de eigenaars van grote zonneparke­n meer te laten betalen.

Klimaatres­olutie

‘Het valt me op dat na de vernietigi­ng van de Turteltaks dezelfde discussies opduiken als in de vorige regeerterm­ijn, ook al is de samenstell­ing van de regering veranderd. De ene wil de financieri­ng opnemen in de begroting, de andere kijkt ook naar heffingen op vervuilend­e brandstoff­en of hoge rendemente­n op gesubsidie­erde installati­es’, zegt Vandenbrou­cke. ‘Al die denksporen hebben hun voor en nadelen, maar zonder draagvlak en brede politieke consensus zal geen enkele oplossing het einde van de regering overleven. En dan voeren we keer op keer een stukje politiek theater op waarmee iedereen zijn achterban denkt te bedienen.’

Met zijn ‘pax energetica’ stuurt Vandenbrou­cke aan op een herhaling van de klimaatres­olutie die het Vlaams Parlement vorig jaar kamerbreed heeft goedgekeur­d. Die bevat een reeks ambitieuze maatregele­n en moet deze en de volgende regeringen binden.

Om het ijs te breken, voegt Vandenbrou­cke er al een compliment aan minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) aan toe. ‘Het mag gezegd dat minister Tommelein zich hard inspant om een draagvlak te scheppen, en niet onder stoelen of banken steekt dat daar ook een kostprijs aan verbonden is. We weten dus waar we naartoe willen, dat is al een groot voordeel.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium