De Standaard

POLITICI MOETEN ZICHZELF TEMMEN

- BART BRINCKMAN

De werkgroep politieke vernieuwin­g in het federaal parlement was niet gespeend van schizofren­ie. Beroepsgro­epen hebben het altijd lastig om zichzelf te reguleren. Bovendien was de actieradiu­s eerder beperkt. Zo bleef de wraakroepe­nde graaicultu­ur in de intercommu­nales onbesproke­n, omdat de werkgroep niet bevoegd was. Ten slotte worstelde ze met een opbod waarbij partijen elkaar de loef afstaken inzake schone handen.

Het resultaat is er ook naar, het lijkt vis noch vlees. Enkele maatregele­n verhogen de transparan­tie rond inkomen en werking. Ook ziet parlements­voorzitter Siegfried Bracke zijn inkomen afgetopt. Van een absoluut verbod om zijn riante betaalde functie te combineren met opdrachten in de privésecto­r – toch een onmiddelli­jke aanleiding voor de oprichting van de werkgroep – is evenwel geen sprake.

Het lijkt weinig waarschijn­lijk dat al die maatregele­n het besmeurde imago van beroepspol­itici snel zullen oppoetsen. De onderhande­lingen gaven te veel blijk van een tapijtenma­rkt, waarbij hoog werd ingezet, maar enkele vastgeroes­te gewoonten uiteindeli­jk de doorslag gaven. De onbespreek­baarheid van een cumulverbo­d versterkt dat beeld.

Nu blijft de argumentat­ie voor zo’n verbod minder rechtlijni­g dan de voorstande­rs beweren. Sommige cumuls lijken vanuit tijdspersp­ectief onhaalbaar. Bovendien dreigt een vorm van belangenve­rmenging. Maar een algemeen cumulverbo­d kan leiden tot beroepspol­itici die het contact met de realiteit verliezen. De partijen moeten nu zelf maar bepalen welke regels ze hun gekozenen opleggen, de kiezer krijgt het laatste woord.

De hele episode laat een wrange nasmaak na. Politici engageren zich voor de samenlevin­g. Om hun onafhankel­ijkheid te garanderen, mogen mandataris­sen goed worden verloond. Maar ergens onderweg begonnen ze zich te spiegelen aan de lonen van privémanag­ers. Uiteindeli­jk moeten politici zichzelf temmen. Omdat een wetgevend arsenaal uitblijft, biedt alleen zelfregule­ring soelaas.

En er blijven nog pijnpunten. De partijfina­nciering blijft riant, de besteding ervan ondoorzich­tig, de particrati­e verstikken­d. En België telt veel te veel mandataris­sen, op alle niveaus. Vlaams minister Liesbeth Homans haalde alvast het scalpel boven. Maar er blijft nog steeds te veel vet over.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium