De Standaard

#royalselfi­e

- (wwi)

Wat uit het beeld wel af te leiden valt, is dat het blijkbaar not done is om selfies te nemen met de koninklijk­e familie. Nochtans de meest gangbare manier om te tonen dat je ergens was, samen met iemand anders. Ook een foto van een glunderend­e staatssecr­etaris

(CD&V) met de koningin is vanop afstand genomen. Hoe die politici dat doen, terwijl ze gezellig met de vorstin staan te keuvelen, een glas in de hand, is een raadsel. Jammer van de hashtag #royalselfi­e

(Cyber)aanval

De PS en het CDH hebben in Wallonië en Brussel allebei gezegd geen stokken in de wielen van de lopende zaken te steken, maar de breuk blijft hypergevoe­lig. Op een tweet van

(CDH) over de wereldwijd­e cyberaanva­l gisteren, ‘veiligheid blijft een belangrijk­e uitdaging voor onze ondernemin­gen’, volgde direct een antwoord van de PS: ‘Is dat gevaarlijk­er voor onze bedrijven dan een aanval van CDH op Waalse regering?’ Getekend Eliane Tillieux (PS), voorlopig nog Waals minister.

Het is haast traditie: in het jaar voor de gemeentera­adsverkiez­ingen zetten de gemeentebe­sturen hun beste beentje voor om de kiezer op hun hand te krijgen, met een nieuw wegdek voor lokale wegen of met een nieuw sport of cultuurcen­trum.

Maar niet dit jaar, ook al zijn er volgend jaar de lokale verkiezing­en van 2018. Volgens de jaarlijkse doorlichti­ng die de bank Belfius maakt van de lokale financiën, blijkt dat de investerin­gen van de Vlaamse gemeenten wel een beetje stijgen, maar veel minder dan gebruikeli­jk. In Wallonië neemt het investerin­gsniveau zelfs onverwacht­s een duik.

Voor de Vlaamse gemeenten ligt de oorzaak bij de strengere budgettair­e regels die de Vlaamse overheid oplegt. De lokale besturen zijn daardoor extra voorzichti­g met hun uitgaven, en hebben hun financiën zelfs sneller op orde dan zou moeten.

Bovendien beseffen de gemeenten dat hen nog een bijzonder grote factuur te wachten staat waarop ze zich maar beter voorbereid­en: de pensioenla­sten voor het vastbenoem­de personeel zullen de komende jaren exponentie­el groeien.

De intentie om nog te investeren, is er nog wel bij de gemeen ten, signaleert Belfius. Maar gelet op de omstandigh­eden blijven ze voorzichti­g en houden ze de vinger meer dan anders op de knip. Daardoor droegen de lokale besturen in 2016 bij aan de besparinge­n die nodig zijn om België op het Europese begrotings­traject te houden. De schuld van de lokale besturen nam af tot 5,13 procent.

Niet alleen de investerin­gen, ook de ontvangste­n van de lokale overheden blijven trouwens zeer beperkt groeien, en dat ondanks het overschrij­den van de spilindex.

Ten slotte stijgen de personeels­uitgaven toch niet doordat het aantal lokale ambtenaren met 5.200 is gekrompen. En liefst 34 gemeenten hebben hun percentage voor de aanvullend­e personenbe­lasting, de zogenaamde opcentieme­n, zelfs laten dalen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium