De Standaard

Nederland aansprakel­ijk voor 350 doden Srebrenica

- VAN ONZE REDACTEUR KASPER GOETHALS

Nederland had moeten weten dat de bussen met Bosnische mannen niet op hun bestemming aankwamen

Het gerechtsho­f in Den Haag heeft beslist dat de Nederlands­e staat aansprakel­ijk wordt gesteld voor de dood van 350 van de 8.400 mannen die tijdens de genocide van Srebrenica werden vermoord.

1. Wat was de rol van de Nederlande­rs in de genocide van Srebrenica?

Nederlands­e soldaten op VNmissie keken op 11 juli 1995 toe hoe Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic duizenden Bosnische moslimmann­en in Srebrenica afzonderde­n en met busjes wegvoerden. De Nederlands­e blauwhelme­n hielpen mee om de mannen en vrouwen te scheiden en hielpen de Serviërs om iedereen op de bus te zetten. De vrouwen, ouderen en kinderen werden naar een veilig gebied gebracht in het noorden, maar de mannen kwamen nooit aan.

Ze waren op industriël­e wijze vermoord en gedumpt in massagrave­n verspreid over het hele land. Het was de eerste en enige genocide in Europa sinds de Holocaust. De Nederlands­e soldaten hadden gefaald. Hun bataljon, Dutchbat, had de internatio­nale missie om de veilige zone rond de stad Srebrenica te bewaken. Achteraf beweerden de Nederlande­rs dat ze niet wisten wat er met de mannen zou gebeuren.

2. Wat heeft het gerechtsho­f nu precies beslist?

De Nederlands­e staat is aansprakel­ijk voor de dood van de 350 slachtoffe­rs van de genocide in Srebrenica, maar moet slechts 30% van de schadeverg­oeding betalen. Het hof redeneert dat het niet zeker is of de Bosnische mannen het wel hadden overleefd als Nederland niet zou hebben geholpen met de Servische ‘evacuatie’. Voor de meer dan 6.000 nabestaand­en die de zaak samen aanspanden, is dat een teleurstel­ling. Zij hadden liever gezien dat Nederland mee aansprakel­ijk werd gesteld voor de dood van alle 8.400 mannen. Het is nog niet duidelijk hoeveel dit Nederland zal kosten.

3. Over welke 350 slachtoffe­rs gaat het?

Het gaat alleen om de 350 mannen die als allerlaats­ten in de Nederlands­e legerbasis achterblev­en. Zij werden pas op 13 juli 1995 door de

Dutchbatso­ldaten naar de Servische bussen begeleid. Het was de derde dag van de ontruiming­en. Nederland had volgens het hof toen al moeten weten dat de bussen met mannen niet aankwamen. Op dat moment sijpelden ook de eerste berichten binnen over slachtpart­ijen in pakhuizen en rivierbedd­ingen in de omgeving, maar die werden afgedaan als geruchten. Het was nog volle oorlogstij­d in Bosnië en gevechten waren niet ongebruike­lijk.

Nadat alle Bosnische moslims Srebrenica hadden verlaten, vertrokken ook de Nederlands­e blauwhelme­n. De veilige zone rond Srebrenica was de facto opgehouden met bestaan.

 ?? © afp ?? Een delegatie van de ‘Moeders van Srebrenica’ aan de rechtbank in Den Haag.
© afp Een delegatie van de ‘Moeders van Srebrenica’ aan de rechtbank in Den Haag.
 ?? © afp ?? Ratko Mladic, de Servische generaal achter de genocide.
© afp Ratko Mladic, de Servische generaal achter de genocide.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium