De Standaard

Yo de blanke mannen

Met de bloeiende hiphopscèn­e in Brussel en een geschieden­is van 35 jaar, is een hiphopseiz­oen in Bozar zeker verantwoor­d. Maar ‘Yo’ staat erbij en kijkt ernaar.

- INGE SCHELSTRAE­TE

Yo, Yo, Yo: in plaats van een rode loper leiden graffiti op het trottoir je van de Ravenstein­galerij naar Bozar, dat deze zomer helemaal in het teken van de Brusselse hiphopscèn­e staat, met een expo, optredens, battles, lezingen, discussies en workshops. Aan Bozar staan een skateramp, strandstoe­ltjes en een openluchtz­wembad, want Yo en Bozar Open Air bevruchten elkaar deze zomer.

Het hiphopseiz­oen in Bozar kan om verschille­nde redenen op geen beter moment komen. Politiek, om te beginnen: eind mei werd aangekondi­gd dat Brussel dit jaar onder de noemer Mixity.brussels in het teken

staat van diversitei­t. Tijdens de aankon diging werd daar meteen aan toegevoegd dat het volledige programma pas in september volgt. Dat is zwak, vooral als het initiatief zo rijkelijk laat komt: er wonen 183 nationalit­eiten in Brussel. Hopelijk is het na dit themajaar niet weer voor jaren stil over die rijkdom.

Een veel beter argument voor Yo is de ongeloofli­jke creatieve hausse die de Brusselse hiphopscèn­e op dit moment doormaakt. Roméo Elvis staat bijvoorbee­ld niet op Tomorrowla­nd en Rock Werchter, maar wel op alle andere festivals. Bonom schonk Brussel dit voorjaar weer twee opzienbare­nde muurschild­eringen. Stromae ontwerpt kleren en regisseert video’s met dezelfde klasse waarmee hij muziek maakte.

Wat er goed is aan Yo. Brussels hiphop

generation­s, de grote expo in Bozar? Dat er een grote, gratis ontmoeting­sruimte is, waar breakdance­rs zich aan elkaar kunnen meten en een repetities­tudio waar je ook iets kunt opnemen. Dat de expo zelf zeer democratis­ch tien euro kost, en nog vijf euro minder met een bandje van festivals als Couleur Café of Pukkelpop.

Benny B op TF1

Ook leuk: dat er een vitrine is gewijd aan Benny B. De eerste hitrapper van België kwam uit Molenbeek, maar dat wisten we pas later, omdat hij bekend werd in de gladde zondagnami­ddagshow van Jacques Martin op TF1. Benny B’s L’album staat nog steeds in de top tien van de bestverkoc­hte rapalbums in Frankrijk.

Je kunt op Yo naar video’s kijken van Brusselse artiesten als de hilarische James Deano, en ook naar het eerste nummer dat Stromae samen met Jedi opnam onder de naam SPN. Van Afrika Bambaataa’s vredelieve­nde ‘Peace, unity, love and having fun’ uit de begindagen lopen we via de militante jaren 90 – ‘Fuck tha police’ van N.W.A. – naar het ‘So clear so fresh’ van 2017. Hiphop is niet langer op straat te vinden, maar op het internet, waar multicreat­ieven zichzelf verkopen.

Kool Koor, een New Yorkse street artist die op uitnodigin­g van de galerie Maurice Keitelman in 1984 naar Brussel kwam en er bleef wonen, maakte de muurtekeni­ng over Miles Davis die jarenlang in de Brusselse buurt De Wand te zien was. Tegenwoord­ig worden zijn futuristis­che robots verkocht in kunstgaler­ies, net als de kleurrijke doeken van Sozyone Gonzalez, een Brusselaar die nu in Spanje woont.

De expo is daarmee bescheiden en rechtlijni­g; tientallen workshops voor kin deren en jongeren, lezingen en optredens woekeren deze zomer dan weer over heel Brussel uit. Het zou handig zijn als Bozar al die initiatiev­en op één website samenbrach­t, want nu is het zoeken.

Het is belangrijk dat de expo toont hoe deskundig Brussel en België over dat talent heen keken of het problemati­seerden. Oude dames beweren in de VRTdocumen­taire

Ziggurat over graffiti dat alleen vreemdelin­gen zich met dat vandalisme bezig houden. (Eros, Shake en Rage, drie pioniers van toen, maakten voor de expo elk een nieuw werk: de geelblauwe metrotrein van Rage, die nog steeds erg actief is in Nossegem en Laken, suist bijna van de muur af.)

Van vuilnisman tot Las Vegas

Er is een hartversch­eurend videoportr­et van Youssef El Toufali. Hij danste jarenlang in de Ravenstein­galerij en werd in 2002 wereldkamp­ioen headspin in de Verenigde Staten. ‘Toen voelde ik me iemand,’ zegt hij, ‘maar terug in België was ik weer niemand.’ Hij werkte dan maar als vuilnisman tot Las Vegas en Cirque du Soleil lonkten.

Maar hoe leuk het ook is om eens een MPC2000sam­pler in het echt te zien, Yo liet ons ook met een gevoel van gemis achter. Het begon tijdens de door weinig jonge of gekleurde pers bijgewoond­e persconfer­entie, waarin elke minister van Cultuur, ministerpr­esident, burgemeest­er en schepen van Cultuur van ons ingewikkel­de land uitgebreid werd bewierookt en bedankt, vaak door de kleine organisati­es die al jaren keihard veldwerk verrichten onder de radar van die excellenti­es.

Het gevoel laat zich het best samenvatte­n als: hiphop bedrijven is blijkbaar iets voor jonge jongens en meisjes uit Brussel, uit bescheiden families en vaak met Noordof CentraalAf­rikaanse roots, of MiddenOost­erse. Maar hiphop uitleggen, dat is het privilege van blanke mannen. De curatoren, Benoît Quittelier en Adrien Grimmeau, zijn onderzoeke­rs met een hart voor hiphop, maar het blijven onderzoeke­rs: het gevoel overheerst dat ze erbij stonden en ernaar keken, maar niet echt in die bruisende, niet altijd even propere jeugdcultu­ur durfden te duiken.

Hiphop bedrijven is blijkbaar iets voor jongeren uit Brussel, uit bescheiden families en vaak met buitenland­se roots. Maar hiphop uitleggen, dat is het privilege van blanke mannen

 ??  ??
 ?? © rr ?? Spuitbus.
© rr Spuitbus.
 ?? © rr ?? Hommage aan Miles Davis door Kool Koor, jarenlang te zien in Brussel.
© rr Hommage aan Miles Davis door Kool Koor, jarenlang te zien in Brussel.
 ?? © rr ?? Een ghettoblas­ter: een draagbare radio uit de jaren 80.
© rr Een ghettoblas­ter: een draagbare radio uit de jaren 80.
 ?? © Yannick Sas ?? Breakdance­n aan Manneken Pis.
© Yannick Sas Breakdance­n aan Manneken Pis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium