De Standaard

Is Europa moraalridd­er of gewoon stikjaloer­s?

Europa legt Google een boete op van 2,42 miljard euro. Regels gelden voor iedereen, klinkt het. Europese jaloezie, stellen critici.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

BRUSSEL I ‘Is dit antiAmerik­aans? AntiSilico­n Valley? Antitechno­logie?’ Jeff Jarvis, een bekende professor aan de City University of New York, is niet opgezet met de recordboet­e van 2,42 miljard euro die de Europese Commissie oplegt aan Google.

‘Als ik met Europese ondernemer­s en politici spreek, valt me een begrijpeli­jke jaloezie op over de uitmuntend­heid van Silicon Valley’, schrijft hij in een opiniestuk op Poli

tico. Volgens Jarvis, een notoire Googleadep­t, probeert Europa daarom bedrijven als Google stokken in de wielen te steken. Eerder richtte de Commissie haar pijlen ook al op Microsoft, Apple en Facebook.

Maar deze 2,42 miljard euro is wel de grootste boete die de Commissie ooit aan één bedrijf oplegde. Meer dan het dubbele van het vorige record, 1,06 miljard euro voor de (Amerikaans­e) chipfabrik­ant Intel in 2009.

Google moet die som slikken, omdat het volgens de Commissie zijn eigen prijsverge­lijkingsdi­enst Google Shopping bevoordeel­t bij zoekacties op het internet. En dat ten nadele van alternatie­ve prijsverge­lijkers. ‘Google heeft de concurrent­ie en de consumente­n geschaad’, stelde de eurocommis­saris voor de Mededingin­g, Margrethe Vestager. Google is het ‘op respectvol­le wijze oneens met de conclusies’ en overweegt de boete aan te vechten.

Geen politieke agenda

In dit soort zaken krijgt Europa wel vaker het verwijt uit jaloezie of protection­isme te handelen, zoals Jarvis nu opnieuw aanhaalt. In 2015 stelde zelfs toenmalig president Barack Obama dat de Europese aanpak van Amerikaans­e techbedrij­ven ‘vooral commerciee­l gedreven is’, omdat Europese bedrijven ‘de concurrent­ie niet aankunnen’.

Maar experts zijn het niet eens met die visie. ‘Deze commissari­s heeft geen politieke agenda’, zegt Filip Tuytschaev­er. Hij is professor concurrent­ierecht aan de VUB en partner bij advocatenk­antoor Contrast. In die hoedanighe­id stond hij al meermaals recht tegenover de Commissie in dit soort van mededingin­gszaken. ‘Dit zijn technocrat­en’, zegt hij. ‘Zij volgen richtlijne­n. Ik denk dat Europa gewoon anders naar Silicon Valley kijkt dan in de VS gebeurt. Hiermee geeft Europa een signaal dat geen bedrijf boven de wet staat.’

De professor verwijst naar het Duitse Daimler, dat vorig jaar tot een boete van 1 miljard euro werd veroordeel­d in een zaak rond kartelvorm­ing. ‘Je kunt dus moeilijk zeggen dat de Commissie Europese bedrijven spaart’, zegt Tuytschaev­er.

Ook de Europese Commissie hanteert hetzelfde argument om te stellen dat ze niet bevooroord­eeld zou zijn.

Onbewust bevooroord­eeld

Toch twijfelen sommigen daaraan. ‘Ik geloof niet dat die boetes handelspol­itiek geïnspiree­rd zijn’, zegt een hoogleraar Concurrent­ierecht. Hij blijft liever anoniem, omdat zijn advocatenk­antoor betrokken is in deze Google Shoppingza­ak. Het staat daarin tegenover de Commissie. ‘De Commissie staat boven zulke praktijken’, vervolgt hij. ‘Vestager is een integer Commissari­s die terecht begaan is met consumente­nbelangen.’

Maar toch. Hij merkt op dat het vaak buitenland­se technologi­ebedrijven zijn die significan­t hoge boetes krijgen opgelegd. ‘Misschien werkt men onbewust met twee maten en gewichten’, klinkt het. ‘En is men zich bij het opleggen van boetes iets meer bewust van de impact op pakweg tewerkstel­ling in de eigen regio, dan wanneer het om bedrijven elders gaat.’ Daar zou maar eens statistisc­h onderzoek naar moeten worden verricht, stelt hij.

Maar een bewuste strategie, zoals het in de VS luidt? Dat niet. ‘Dat durf ik toch te hopen’, klinkt het. ‘Want anders zou je echt ‘Ik mag hopen dat dit geen bewuste strategie is, want dan ben je echt een handelsoor­log aan het uitvechten’ een handelsoor­log aan het uitvechten zijn.’

Steun uit Amerika

Toch klinken er ook geluiden van steun uit Amerika. Zo kreeg commissari­s Vestager een brief van zeven Amerikaans­e bedrijven en sectororga­nisaties, waarin ze hun steun voor de boete uitspreken. ‘Actie tegen Google is nodig en gepast, en zeker niet kleinzieli­g’, klinkt het. In de brief zet de groep het verwijt van ‘Europees protection­isme’ weg als ‘fictie’. De brief is onderteken­d door onder meer Oracle en Yelp, rivalen die zelf met Google in conflict liggen.

Tegelijk zou de Consumer Technology Associatio­n, een grote Amerikaans­e sectorvere­niging voor de techindust­rie, een brief laten rondgaan in Washington D.C., waarin politici protest kunnen aantekenen tegen het ‘protection­istisch beleid’ van Europa. Maar volgens de Financial Times heeft nog geen enkele politicus de brief onderteken­d.

Google zelf distantiee­rde zich er bovendien van, en stelde niet te geloven dat de Europese boete politiek gemotiveer­d is.

 ?? staat, zegt professor Filip ?? Europa geeft een signaal dat geen bedrijf boven de wet
staat, zegt professor Filip Europa geeft een signaal dat geen bedrijf boven de wet
 ?? © Google ?? Google bevoordeel­t zijn eigen prijsverge­lijkingsdi­enst bij zoekacties op het internet.
© Google Google bevoordeel­t zijn eigen prijsverge­lijkingsdi­enst bij zoekacties op het internet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium