De Standaard

Groep van Tien waagt zich aan ultieme verzoening­spoging

- (pse)

De sociale partners proberen begin volgende week in extremis een deal te maken over de proeftijd. Anders slaan ze een modderfigu­ur bij de regering.

BRUSSEL I De Groep van Tien, het sociaal overleg tussen de toplui van vakbonden en werkgevers, doet begin volgende week een ultieme poging om toch nog overeen te komen over de herinvoeri­ng van de proefperio­de en het voornemen van de regering om kortingen in te voeren op de jeugdlonen

(DS 27 juni). Maandag steken de kopstukken van het VBO, Unizo, ACV en ABVV de hoofden bijeen. Dinsdag is het dan de beurt aan de volledige Groep van Tien.

Volgens de topman van het VBO, Pieter Timmermans, hebben alle sociale partners gisteren beloofd hun uiterste best te doen om een akkoord uit de brand te slepen. De werkgevers waren de voorbije weken niet te spreken over de manier waarop de twee grote vakbonden ACV en ABVV een eerste afspraak over de herinvoeri­ng van de proeftijd en de korting op de jeugdlonen torpedeerd­en. De bijeenkoms­t gisteren draaide dan ook uit op twee uurtjes elkaar de waarheid zeggen en emoties ventileren.

Geloofwaar­dig

De Groep van Tien slaagde er de voorbije maanden voor het eerst sinds lang in een loonakkoor­d af te sluiten en zich eensgezind te scharen achter een advies aan de regering om een mobiliteit­sbudget in te voeren.

Het zomerreces ingaan in grote verdeeldhe­id zou geen goede zaak zijn voor het vernieuwde elan van het sociaal overleg, stelt Mario Coppens van de liberale vakbond.

Daarbij komt nog dat vakbonden en werkgevers de regeringMi­chel hadden laten weten dat ze tegen maart duidelijkh­eid zouden verschaffe­n over de proeftijd en de jeugdlonen. Volgens Timmermans ondergrave­n de sociale partners hun eigen geloofwaar­digheid als ze er zelfs drie maanden later nog altijd niet in slagen om tot een akkoord te komen.

Een mislukking zou bovendien ook wegen op andere dossiers van de sociale partners zoals de bestrijdin­g van de burnouts en het overleg over de gevolgen van de digitalise­ring op het werk.

De toplui van vakbonden en werkgevers houden dinsdag een groot deel van de dag vrij voor de onderhande­lingen in de Groep van Tien.

Als het sociaal overleg mislukt, zou dat ook wegen op andere dossiers zoals de bestrijdin­g van de burnouts

 ?? © belga ?? VBOvoorzit­ter Pieter Timmermans.
© belga VBOvoorzit­ter Pieter Timmermans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium