De Standaard

Exmar koopt twee jaar extra tijd

- ANTWERPEN I (pse)

De Antwerpse beursgenot­eerde rederij Exmar krijgt twee jaar uitstel om een obligatiel­ening van 1 miljard Noorse kronen (105 miljoen euro) terug te betalen.

Een zeer grote meerderhei­d – net geen 95 procent – van de houders van het schuldpapi­er heeft gisteren ingestemd met de verlenging van de lening. In ruil kunnen ze de komende twee jaar rekenen op een hoge rente. Hoewel die nog niet helemaal vastligt, gaat financieel directeur Miguel De Potter ervan uit dat de interestvo­et rond 8,9 procent zal liggen.

Normaal moest Exmar de schuld in juli aflossen, maar het heeft dat geld op dit ogenblik niet in kas door het afspringen van de lngdeal met het Nederlands­e Vopak. Een poging om geld op te halen via een nieuwe obligatiel­ening mislukte.

Investeerd­ers staan momenteel niet te springen om centen te stoppen in bedrijven uit de energie en de scheepvaar­tsector. Beide hebben het moeilijk en dus bouwt de markt volgens De Potter een forse risicoprem­ie in. ‘Concurrent­en lenen tegen een nog hogere rente’, verzekert hij.

Een bijkomend probleem bij Exmar is dat het veel schulden heeft en bovendien het risico loopt dat die schuld in het najaar nog fors kan stijgen.

Door de onrust over de schuldenbe­rg en de moeizame zoektocht naar investeerd­ers is de beurswaard­e van Exmar naar een dieptereco­rd onder de 250 miljoen euro gezakt. Dat is nauwelijks een vierde van de beurspiek in 2007, toen het bedrijf bijna 1 miljard euro waard was. En dat terwijl Exmar nadien, in 2009, een kapitaalve­rhoging doorvoerde.

De koers bleef gisteren – ondanks de deal met de obligatieh­ouders – onder druk staan. Het aandeel werd afgevlagd met een klein verlies.

 ??  ?? © Exmar
© Exmar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium