De Standaard

‘Ik ben heel relaxed. Dan ben ik op mijn best’

-

Je trekt naar de Tour met negen zeges dit seizoen: eentje minder dan vorig jaar.

‘Ja, maar nu zou ik frisser moeten zijn, want ik heb de Giro niet gereden. Ik voel mij ook beter, ik was op hoogtestag­e. Vorig jaar was ik fysiek heel goed, maar in de sprint miste ik dat scherpte. Ik was sterk, maar niet superexplo­sief. We gaan dit jaar ook proberen iets later naar voor te komen, want vorig jaar zat ik te vroeg in de wind en kon Cavendish profiteren van mijn treintje.’ Je moest tevreden zijn met één ritzege.

‘De jaren voordien won ik vier ritten, ja. Maar eerlijk, vooraf zeg ik altijd: ik wil één ritzege. Dat is ook mijn doel voor dit jaar. En vorig jaar was ik ook twee of drie keer tweede.’ Vind je het jammer dat de Tour in Düsseldorf start met een tijdrit? Geel pakken in eigen land wordt moeilijk.

‘Ja en neen. Ik kan wel een goede tijdrit neerzetten en hopelijk zit ik dicht genoeg, zodat ik na de tweede etappe in Luik de gele trui mag aantrekken. Weet je, ik maak mij niet druk. Ik ben op mijn best als ik relaxed ben. En nu ben ik héél relaxed.’ Het wordt in de spurt weer een Duitse strijd met André Greipel.

‘Dat is toch uniek, zeker nu met die start in Duitsland: twee toppers uit hetzelfde land die de topfavorie­ten zijn in de spurten. Ik kom goed overeen met André. Het is dankzij onze prestaties dat wielrennen weer populair is in Duitsland, wij hebben de koers uit de shit getrokken na die dopingtoes­tanden.’ Het is onduidelij­k of je volgend seizoen nog voor Quick Step zal rijden. Leidt dat niet tot onrust?

‘Neen. Wat er ook beslist wordt: we zullen als team super zijn in de Tour. Dit team is zo uniek. Met zoveel ambitieuze renners samen en toch is er nooit een discussie over hoe we het doen.’ Proficiat met je Nederlands.

‘Met dank aan Tess (von Piekartz, zijn Nederlands­e vriendin en volleybal

internatio­nal, red.). Ik heb het getroffen met haar. Het is een voordeel dat zij ook topsportst­er is. Anders is het moeilijk uit te leggen dat je nu weer twee weken op trainingss­tage moet.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium