De Standaard

Wat zou je een instrument leren spelen als je muzikale helden achter een laptop op het podium staan? Het tijdperk van de elektrisch­e gitaar lijkt voorbij, alleen de akoestisch­e variant kan jongeren nog wat bekoren. Met dank aan Ed Sheeran.

- TOM HEREMANS

lijkt, zonder de minste notie te hebben van de gevreesde muziektheo­rie genaamd solfège. Je hoeft maar een stuk of vijf akkoorden te leren om aan de slag te kunnen. Aanvankeli­jk doen je vingertopp­en hels veel pijn, maar je kweekt er even snel eelt op als beginnende politici op hun ziel. Je krijgt krampen in je duim terwijl je je eerste barréakkoo­rd onder de knie probeert te krijgen, maar de euforie is groot als het eindelijk lukt.

Zoals een echte vriend kun je je gitaar maanden verwaarloz­en, en dan de draad weer oppikken alsof er niets aan de hand is. Je kunt je gitaar ook overal mee naartoe nemen. Ze gaat nooit stuk, tenzij je ze stukslaat, wat overigens een op zichzelf staande discipline is. Je kunt ze in een onbewaakt moment even vastnemen om een riedeltje te proberen, en vijf minuten later merken dat je al twee uur aan het spelen bent. Je kunt er troost uit putten als het even niet meezit: alleen al door het hout van de hals te strelen, ga je je beter voelen. Je kunt ze zelfs in gezelschap bovenhalen, weinigen zullen zich eraan storen. Het zijn allemaal dingen die je over pakweg de tuba, voor de rest toch ook een nobel instrument, niet kunt zeggen.

De gitaar is al meer dan een halve eeuw het populairst­e muziekinst­rument in de westerse wereld. Geloof het of niet, maar niet zo lang daarvoor, in het interbellu­m, was dat nog de accordeon.

Vanaf de jaren 50 zag je nog weinig kinderen luchtaccor­deon spelen voor de spiegel. De gitaar is van dan af onlosmakel­ijk verbonden met de opkomst en de commercial­isering van de blues en rockmuziek.

Hele generaties hebben in de tweede helft van de twintigste eeuw een akoesti

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium