De Standaard

‘Je moet niet klagen, maar shoppen’

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Minister van Telecom Alexander De Croo zoekt een goedkopere aanbieder na de ‘platte prijsverho­ging’ van Proximus. Tegelijk roept hij de consument op hetzelfde te doen.

Nauwelijks twee weken nadat de roamingkos­ten verplicht zijn afgeschaft, kondigt Proximus aan dat het op 1 augustus prijsverho­gingen doorvoert voor verschille­nde bundels en mobiele abonnement­en. Bij bepaalde pakketten gaat de mobiele operator tot 7 procent extra aanrekenen.

Een platte prijsverho­ging, vindt minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD), die het niet pikt dat de Belgische operator zich verstopt achter de aankondigi­ng dat het tegelijk de datapakket­ten zal verhogen: hoe groter je abonnement, hoe meer datavolume je zal krijgen.

De Croo wuift het commerciël­e verhaal van Proximus weg: ‘Het kost Proximus bijna niets om mensen meer data te geven. De meeste consumente­n gebruiken hun volledige datapakket nooit. Ze hebben niets aan die extra gigabytes.’

Betertarie­f.be

De Croo roept de consumente­n op om minder te klagen en actiever prijzen te vergelijke­n. ‘Consument, gebruik uw macht. Je moet niet klagen, maar shoppen. Het is een vrije markt. Elke operator mag zelf zijn prijzen bepalen, maar u hebt het recht te vergelijke­n en over te stappen.’ Een opmerkelij­ke oproep tegen het overheidsb­edrijf waarvan hij zelf voogdijmin­ister is.

Vergelijke­n kan volgens De Croo het best door te surfen naar de vergelijki­ngssite van de telecomreg­ulator bestetarie­f.be. ‘Deze week alleen al surften 13.000 mensen naar betertarie­f.be, dat is meer dan in één hele maand’, stelt hij tevreden vast.

De minister gaat ook zelf op zoek naar een goedkoper alternatie­f voor zijn kabinet. ‘Ik ga een nieuwe aanbestedi­ng uitschrijv­en, ja. Ik ben daartoe verplicht want de gezamenlij­ke telecomfac­tuur van mijn kabinet bedraagt meer dan 5.000 euro. Dat zal enkele weken duren, maar als minister moet ik het goede voorbeeld geven.’

Of dat veel zal veranderen, valt af te wachten. Want in het verleden bleek al dat het moeilijk is mensen te bewegen om van telecomope­rator te veranderen. Twee jaar geleden kreeg Telenet tienduizen­den klanten over zich heen na een prijsverho­ging, maar bij gebrek aan een goedkoper alternatie­f stapten er toen nauwelijks klanten over naar een concurrent.

Duurste van Europa

Niet voor niets zijn de Belgische telecomope­ratoren bij de duurste van Europa. Ook voor internet en televisie. Maar dat laatste is aan het veranderen. Sinds Orange Belgium zich recent op internet en televisie heeft geworpen, zijn al veel klanten van Telenet overgestap­t.

En binnenkort wordt overstappe­n nog gemakkelij­ker. ‘Op de mobiele markt is het nu al zo dat bij een overstap de onderbreki­ng minimaal is en de nieuwe operator de volledige administra­tieve last op zich neemt. Wij gaan met de verhuisdie­nst Easy Switch hetzelfde invoeren voor internet, vaste telefoon en digitale televisie’, aldus De Croo.

‘Elke operator mag zelf zijn prijzen bepalen, maar u hebt het recht te vergelijke­n en over te stappen’ ALEXANDER DE CROO

 ?? © blg ?? Alexander De Croo versus Dominique Leroy, ceo Proximus: van je voogdijmin­ister moet je het hebben.
© blg Alexander De Croo versus Dominique Leroy, ceo Proximus: van je voogdijmin­ister moet je het hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium