De Standaard

Consumente­nakkoord energiesec­tor krijgt veel kritiek

- (pse)

Het vernieuwde consumente­nakkoord voor de energiesec­tor van minister Kris Peeters geeft de consument een vals gevoel van beschermin­g.

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) had er gisteren een persconfer­entie voor over om een herwerkte versie van het consumente­nakkoord voor de energiesec­tor te presen teren. Hij maakte zich sterk dat bijna alle contracten met leverancie­rs zo beregeld zijn.

Niet iedereen was het met Peeters eens. De grote energielev­eranciers waren present om hun handtekeni­ng te zetten onder de nieuwe gedragscod­e. De kleintjes pasten ervoor.

Ook de federale ombudsman voor Energie, Eric Houtman, had kritiek. Hij stelt zich grote vragen over de wettigheid van een aantal door het akkoord getole reerde praktijken, zoals het aanrekenen van verbreking­svergoedin­g via de abonnement­sprijs. Zijn conclusie: in plaats van minder zullen er meer klachten komen over de praktijken van energielev­eranciers.

Tussenpers­onen

Alleen de leverancie­rs wordt gevraagd de gedragsreg­els te respectere­n, klaagden de kleine energielev­eranciers dan weer. Terwijl een almaar groter deel van de energiecon­tracten wordt afgesloten door tussenpart­ijen op wie de code niet van toepassing is. Zoals aanbieders van groepsaank­open en bedrijven die deuraandeu­r verkopen. Wie een energiecon­tract afsluit met een tussenpers­oon wordt zonder beschermin­g aan zijn lot overgelate­n. De kleintjes dringen aan op het maken van sluitende afspraken met de vele tussenpers­onen die energiecon­tracten slijten aan Vlaamse verbruiker­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium