De Standaard

Gegokt en verloren

- (lvdw, gn)

De kansspelco­mmissie heeft Olivier Deschacht een geldboete van 24.000 euro opgelegd. De speler van Anderlecht heeft op eigen wedstrijde­n gegokt. Zelfs op verlies.

Deschacht heeft zijn onschuld steeds staande gehouden en verwees naar zijn jongere broer Xavier die met het account van Olivier zou hebben gespeeld. Xavier Deschacht verklaarde en bekende ook dat hij effectief op matchen van Anderlecht gokte.

Onderzoek wees echter uit dat Olivier Deschacht ook met zijn iPhone, iPad of laptop op eigen wedstrijde­n gokte. Dat deed hij niet één keer, maar ongeveer 30 keer. Toch besloot de kansspelco­mmissie niet de maximumboe­te van 100.000 euro op te leggen omdat die ‘niet proportion­eel’ zou zijn. De bedragen die werden ingezet op de wedstrijde­n waren niet spectacula­ir hoog.

Weinig schuldinzi­cht

Toch werd Deschacht niet gespaard. De 24.000 euro boete is hoger dan in gelijkaard­ige dossiers. ‘Omdat hij als profession­ele speler op verschille­nde tijdstippe­n inzette, zelfs op verlies van eigen matchen’, aldus de kansspelco­mmissie. ‘Hij toonde ook weinig schuldinzi­cht.’ Deschachts broer Xavier, vorig seizoen spelend voor RC Gent in de tweede amateurkla­sse, komt er vanaf met 6.000 euro boete. Dat bedrag is een pak lager omdat hij niet op wedstrijde­n van de eigen ploeg gokte.

Deschacht overweegt heel sterk in beroep te gaan. Ten eerste blijft hij zeggen dat hij onschuldig is. Ten tweede wordt bij een beroep de affaire zo gerekt dat de carrière van de nu 36jarige Deschacht voorbij is als er een definitiev­e uitspraak door de rechtbank er komt. Een sportieve schorsing valt dan veel minder zwaar.

De voetbalbon­d kan en mag het niet riskeren Deschacht te schorsen als de burgerrech­tbank nog geen uitspraak deed. De Belgische en Europese voetbalbon­d keken tot hiertoe passief toe, omdat ze wachtten op de uitspraak van de Kansspelco­mmissie. Nu zit de Belgische bond wel klaar om actie te ondernemen, voor het geval Deschacht niet in beroep zou gaan. ‘We hebben hem al eens opgeroepen op de bond en hem ook verhoord’, zegt bondsprocu­reur Marc Rubens. ‘We wilden echter wachten op de definitiev­e uitspraak van de Kansspelco­mmissie. Wat ik nu ga doen, is het dossier als ‘geïnteress­eerde derde’ opvragen.’

Dan kan het bondsparke­t op zijn beurt in principe een onderzoek opstarten. Het vervolg is een minnelijke schikking of een doorverwij­zing naar de Geschillen­commissie, die dan een geldboete en schorsing zal uitspreken. Het is pas de tweede keer dat de Geschillen­commissie een zaak van gokken zou aanpakken. De vorige was die van Romain Reynaud (OH Leuven) die in 2016 op wedstrijde­n van de beloften van OHL had gegokt. Omdat hij zelf niet meespeelde, kwam hij ervan af met een boete van 500 euro. ‘Dat was een redelijk banale zaak’, aldus Rubens. ‘We hadden nauwelijks inlichting­en, laat staan zo’n dossier als de Kansspelco­mmissie deze keer wel heeft samengeste­ld.’

Want Deschacht gokte niet alleen op eigen wedstrijde­n in de Belgische competitie. In 2013 zou hij volgens de Kansspelco­mmissie ook hebben ingezet op een nederlaag in het Champions Leagueduel tussen Benfica en Anderlecht. Deschacht stond in dat duel bijna een uur op het veld. Paarswit verloor die match ook uiteindeli­jk.

De zaak is intussen ook de Europese voetbalbon­d ter ore gekomen. De Uefa houdt ook al in beraad of ze disciplina­ire acties tegen Deschacht zal ondernemen.

Tuur Dierckx

Tuur Dierckx (Antwerp) kreeg een boete van 6.000 euro. Net als Deschacht, Knowledge Musona en Laurent Henkinet gokte hij op duelsvan zijn eigen ploeg. Deschacht kreeg een hoge boete omdat hij veel gokjes waagde en voor zijn eigen ploeg ook verlies voorspelde. Henkinet en Musona kwamen met 3.000 euro weg omdat de bedragen waarvoor ze speelden klein waren. Dierckx zit er tussenin omdat hij voor hogere bedragen speelde, maar niet op verlies van zijn eigen ploeg.

 ?? © belga ?? Olivier Deschacht ontkent nog altijd alle aantijging­en.
© belga Olivier Deschacht ontkent nog altijd alle aantijging­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium