De Standaard

Het onderwijs en de zorg lijden aan management­denken, stelt Zo wordt het werk zelf minder belangrijk dan procedures volgen en gehoorzame­n.

-

niet onderhevig lijkt te zijn aan de besparings­ijver: het tussenkade­r. Dat zoveel nieuwe functies tot doel hebben te vergaderen over de data die voortduren­d geproducee­rd worden, over de procedures of over manieren om verschille­nde partners op elkaar af te stemmen, steekt de ogen uit van al wie gewoon lesgeeft, gewoon zorg verleent, gewoon probeert te werken. Zonder dat er aan dat werk trouwens ook maar iets gewoons is.

Nieuw in deze wondere moderne wereld is dat nagenoeg iedereen te kennen geeft ‘hier niets aan te kunnen doen’. Iedereen loopt mee in de tredmolen die altijd weer door een hoger administra­tief kader lijkt opgelegd te worden.

Burnout is zeker een probleem van overbelast­ing. Het werk zelf in deze zachte sector is op zich zwaar genoeg om te kunnen begrijpen dat een mens kan buigen en uiteindeli­jk barsten. Maar het wordt ondoenbaar omdat niemand nog gewoon zijn werk mag doen. De procedures en registrati­es hebben intussen zo’n monsterlij­ke vorm aangenomen dat ze er op het einde van de dag meer toe doen dan het eigenlijke werk. Procedures en registrati­es moesten op een blauwe maandag de kwaliteit bewaken. Intussen is de hele winkel op zijn kop gezet en betekent kwaliteit alleen nog dat alle procedures worden gevolgd. De échte werkelijkh­eid doet er volstrekt niet toe. En de echte mens achter de leerkracht, de begeleider, de teamcoach, de directie of het departemen­tshoofd doet er in dezelfde beweging ook niet meer toe.

Die kwalijke aandoening wordt van boven naar beneden geïnstalle­erd, door elke zogenaamde leidinggev­ende opnieuw. Elke gegronde vraag of aankaartin­g van een probleem wordt nu alleen nog beantwoord met een administra­tieve correcthei­d en een tergende beslissing­sprocedure, met vaak nieuwe proce dures of registrati­es tot gevolg. Dat zou weleens veel vermoeiend­er kunnen zijn voor de werkende mens dan het werk op zich. Ook omdat de opgelegde procedure vandaag de functie heeft overgenome­n van het vermanende morele vingertje van de pastoor. Kwaliteits­zorg wil al te vaak zeggen: gehoorzaam. Dat geldt voor iedereen, voor leerkracht én leerling, voor begeleider en bewoner, voor hulpverlen­er en patiënt: gehoorzaam.

Het is genoeg geweest. Er moet meer vrijheid van spreken en handelen zijn in deze sector. Laat het vuur maar eens oplaaien in plaats van het doeltreffe­nd uit te doven. Laten we werken als mensen. Er moeten geen bloedtests komen voor burnout, of regels over emails lezen, of strengere criteria voor burnoutspe­cialisten, allemaal ideetjes die de pers haalden. Dat zijn allemaal tekenen van dezelfde ziekte: regelen, registrere­n, procedures volgen, gehoorzame­n. En als er dan toch zou moeten bespaard worden: bespaar vooral op tussenkade­rs, op vergaderin­gen, op commissies en overlegorg­anen. Of op mensen met te veel meningen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium