De Standaard

Euthanasie bij psychisch lijden kleurt vrouwelijk

Uit de eerste grondige analyse van euthanasie bij psychisch lijden blijkt dat driekwart van de aanvragen vanwege depressie door vrouwen wordt gedaan. Artsen moeten duidelijke­r richtlijne­n en advies krijgen, vinden onderzoeke­rs.

- VAN ONZE REDACTRICE VEERLE BEEL

BRUSSEL I Van 2002 tot en met 2013 stierven in België 179 mensen door euthanasie wegens psychisch lijden. Stemmingss­toornissen – zoals depressie – leiden het vaakst tot zo’n euthanasie­vraag. Liefst driekwart van die aanvragen vanwege depressie werd gedaan door vrouwen. Ook dementie scoort vrij hoog. Het is geen psychiatri­sche stoornis, maar ze werd tot 2013 door de Federale Evaluatiec­ommissie wel in hetzelfde vakje ondergebra­cht.

Het betreft alles bijeen maar een klein deel van alle euthanasie­gevallen, maar sinds 2008 gaat het aantal wel in stijgende lijn: van 0,0 procent in de eerste twee jaar dat euthanasie wettelijk was toegestaan, over 0,5 procent in de volgende jaren naar ruim 3 procent.

Hugo Claus

De knik situeert zich niet toevallig in het overlijden­sjaar van de schrijver Hugo Claus, die op 19 maart 2008 afscheid van de wereld nam met behulp van euthanasie. Hij verkoos niet de hele lijdensweg van een voortschri­jdende dementie te ondergaan.

Wetenschap­pers van de EndofLife Careonderz­oeksgroep van de Vrije Universite­it Brussel en de Universite­it Gent vonden het hoog tijd om euthanasie bij psychisch lijden aan een grondigere analyse te onderwerpe­n. Ze vroegen alle dossiers op die aan de Federale Evaluatiec­ommissie werden gerapporte­erd. Hun verslag werd gepublicee­rd op de website van BMC Psychiatry.

‘Alle gevallen werden aanvaard door de Federale Evaluatiec­ommissie en voldoen dus aan de Belgische wet ter zake’, zegt professor Luc Deliëns, die het team leidt. ‘Toch zagen we verschille­n in de toepassing.’

Zo blijkt dat artsen in 8 tot 27 procent van de gevallen de inschattin­g maken dat de patiënt terminaal is, waardoor er slechts twee artsen moeten oordelen en geen psychiater als derde arts. Bovendien is de tweede arts vaak een huisarts, en dus geen specialist.

Hoe komt dat? Is de patiënt al fel fysiek verzwakt door zijn psychiatri­sche aandoening? Wordt de wet misschien breed geïnterpre­teerd, of vreest de arts dat de patiënt anders zelf uit het leven zal stappen? Het toont aan dat eu thanasie bij psychisch lijden complex is. Is de patiënt competent genoeg om zo’n onomkeerba­re beslissing te nemen? Is de doodswens geen symptoom van de ziekte?

Klinische guidelines

Het zijn vragen die ook tegenstand­ers van euthanasie bij psychisch lijden opwerpen. Maar de wetenschap­pers trekken een andere conclusie. Zij erkennen dat psychisch lijden ondraaglij­k en ongeneesli­jk kan zijn. Omdat het om een kwetsbare doelgroep gaat, moet er bijzonder zorgvuldig met die euthanasie­vragen omgesprong­en worden. Zij pleiten voor de invoering van klinische guidelines, zoals in Nederland, en voor advies door multidisci­plinaire teams.

‘Euthanasie bij fysiek lijden is nu algemeen aanvaard’, zegt Deliens. ‘De situatie bij psychisch lijden is toch nog anders: patiënten voeren de druk op, artsen hebben nog een inhaalbewe­ging te maken. Guidelines die de zaak objectiver­en, kunnen daarbij helpen.’

‘Patiënten voeren de druk op, artsen hebben nog een inhaalbewe­ging te maken’ LUC DELIËNS

BRUSSEL I Het aantal mensen dat om euthanasie vraagt bij psychisch lijden neemt langzaam maar zeker toe. Vrouwen zijn in de meerderhei­d, zeker als het om depressies gaat, blijkt uit de analyse van de officieel gerapporte­erde euthanasie­gevallen door de EndofLife Careonderz­oeksgroep.

Ook ouderen hebben de weg naar euthanasie bij psychisch lijden gevonden: bijna 40 procent van de aanvragen als gevolg van een depressie komt van 80plussers (zie grafiek). Over het algemeen is professor Luc Deliëns, die de onderzoeks­groep leidt, daar niet ongerust over: ‘In de beginjaren vroegen bijna uitsluiten­d jongere mensen, of toch uit de middenleef­tijd, naar euthanasie. Nu zien we dat ook ouderen de vraag durven te stellen.’

Ouderen zijn – na het verlies van hun levenspart­ner – vaker alleenstaa­nd en leven ook meer sociaal geïsoleerd. Ze hebben bovendien ook meer last van allerlei ouderdomsk­walen. Al die dingen kunnen aanleiding geven tot depressiev­e gevoelens. ‘Het is daarom goed om na te gaan of dit iets van tijdelijke aard is, of het een situatie is die behandelba­ar is’, zegt Deliëns.

Omdat de inschattin­g van psychisch lijden sowieso complex is, stelt de onderzoeks­groep voor om guidelines voor artsen uit te vaardigen. Deliëns is ook voorstande­r van multidisci­plinaire teams die de vraag helpen uitklaren. ‘Voor kinderen heeft de wetgever zulke teams verplicht. Mij lijken aanvragen van mensen die psychisch lijden niet minder complex.’

Nu al blijkt dat in zowat de helft van de gevallen extra consulten plaatsvind­en, buiten het wettelijk verplicht kader om. Soms klopt men daarvoor aan bij de palliatiev­e zorgarts. ‘Een goede zaak’, vindt Deliëns. ‘Want palliatiev­e teams hebben veel ervaring met afscheid nemen en kunnen advies verlenen over het belang van een heldere communicat­ie met de familie.’

Geweigerd

Ten slotte betreurt hij het dat de federale evaluatiec­ommissie alleen de uitgevoerd­e gevallen van euthanasie registreer­t: ‘Zo komen we niets te weten over het aantal aanvragen dat geweigerd of door de patiënt zelf ingetrokke­n wordt. Mensen kunnen van mening veranderen. Maar als een euthanasie­aanvraag voor psychisch lijden geweigerd wordt, willen we toch weten waarom: voldoet de aanvraag niet aan de voorwaarde­n of gaat het om een weigering van de arts? Guidelines zouden kunnen bijdragen tot meer rechtszeke­rheid: zo wordt de patiënt minder afhankelij­k van een subjectief oordeel.’

‘Een multidisci­plinair team om de aanvraag mee uit te klaren, is aangewezen’ LUC DELIËNS EndofLife Care

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium