De Standaard

‘EEN GOEDE CONNECTIE’

Trump en Poetin bezegelen ontmoeting met akkoord in Syrië

- (domi, esn)

Brandende auto’s, gewonde agenten, beschadigd­e gebouwen: op de eerste dag van de G20top overschadu­wde de straat de vergaderin­gen van de wereldleid­ers. Zelfs first lady Melania Trump raakte het hotel niet uit omdat haar veiligheid niet gegarandee­rd kon worden. Voorlopige balans van de rellen: 159 gewonde agenten en 29 arrestatie­s.

Van alle ontmoeting­en, gisteren, werd vooral uitgekeken naar die tussen de Amerikaans­e president, Donald Trump, en zijn Russische collega, Vladimir Poetin. Het was het eerste persoonlij­ke onderhoud tussen beide presidente­n. ‘Veel te bespreken’, twitterde Trump, met enig gevoel voor understate­ment.

Het gesprek was ingepland voor een halfuurtje, maar toen het maar bleef duren, stuurden medewerker­s van het Witte Huis na 80 minuten Melania Trump binnen om er een einde aan te maken. Tevergeefs. Uiteindeli­jk zaten beide mannen exact 136 minuten samen.

Volgens president Poetin spraken ze over Syrië, Oekraïne, cybermisda­ad, de strijd tegen terreur en ‘bilaterale kwesties’. Allicht sloeg dat laatste op de Russische inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en, waarover beide leiders, in de woorden van de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson, ‘een vrank en lang gesprek’ hadden. Poetin ontkende dat hij daar iets mee te maken had en vroeg bewijzen voor die vermeende Russische rol.

De kwestie is evenwel nog niet volledig uitgeklaar­d. Trump en Poetin kwamen overeen een werkgroep op te richten over ‘cyberveili­gheid en inmenging in verkiezing­en’.

Bestand in Syrië

Een andere heikele kwestie is de toekomst van Syrië en de rol die president Bashar alAssad daarin nog te spelen heeft. Amerikanen en Russen vechten beiden tegen Islamitisc­he Staat, maar steunen verder andere partijen in het conflict. Amerikaans­e functionar­issen maakten gisteren echter bekend dat de VS en Rusland het eens waren geworden over een bestand in het zuidwesten van Syrië, dat zondagmidd­ag van kracht zou worden. Volgens Tillerson is dat een bewijs dat beide landen wel degelijk kunnen samenwerke­n in Syrië.

Ook over de aanpak van NoordKorea hadden Trump en Poetin ‘een vrij goede gedachtewi­sseling’, zei Tillerson. Beide landen zijn het eens over het doel – een atoomvrij NoordKorea – maar er blijven verschille­n over de beste manier om dat doel te bereiken. Terwijl Trumps geduld met Pyongyang stilaan helemaal op raakt, vindt Poetin het belangrijk het hoofd koel te houden. ‘Deze zaak moet pragmatisc­h aangepakt worden.’

Tegen de schenen

Minister Tillerson noemde de meeting na afloop ‘heel opbouwend’. Trump en Poetin hadden ‘snel een goede connectie’ met elkaar. Nochtans had Trump donderdag in Warschau nog flink tegen de schenen van zijn Russische collega gestampt. Hij beschuldig­de Moskou van ‘destabilis­erende activiteit­en’ en stak de loftrompet over de samenwerki­ng binnen de Navo. Voor het eerst schaarde hij zich helemaal achter artikel 5 van het Navoverdra­g, dat bepaalt dat de Navopartne­rs een land dat aangevalle­n wordt, te hulp moeten komen. Als vingerwijz­ing richting Moskou kon dat tellen.

Met zijn uitspraak stelde Trump in elk geval Europees president Donald Tusk een beetje op zijn gemak. Als Pool voelt hij de angst in OostEuropa heel goed aan. ‘We hebben lang op die woorden gewacht’, zei hij bij zijn aankomst in Hamburg. Hij voegde er wel meteen aan toe dat hij

hoopt dat Trump het niet alleen bij woorden houdt en ‘dat transAtlan­tische samenwerki­ng ook in daden omgezet wordt’.

Internet en terreur

Als eerste punt op de formele agenda van de G20 stond gisteren de strijd tegen de terreur. Veel aandacht ging daarbij naar het gebruik van het internet en de sociale media door de terroriste­n.

De leiders van de G20 roepen de techbedrij­ven op om terroristi­sche boodschapp­en te verwijdere­n en om de veiligheid­sdiensten toegang te verlenen tot informatie op hun servers. Ze maken zich andermaal sterk om de geldstrome­n van de terroriste­n droog te leggen.

In een gesprek met de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto besprak Trump het NoordAmeri­kaanse vrijhandel­sverdrag Nafta, dat hij eerst wilde verscheure­n, maar uit eindelijk alleen wil aanpassen. Die wijziginge­n moeten ‘arbeiders in beide landen ten goede komen’, aldus Trump.

Protection­isme

Handel vormt trouwens een belangrijk agendapunt van de top. De meeste landen vrezen dat president Trump met protection­istische maatregele­n een echte handelsoor­log zal ontketenen.

De EUleiders zegden hem meteen de wacht aan. ‘Als de Amerikaans­e president Europese bedrijven wil weren van de Amerikaans­e staalmarkt, dan zullen we binnen enkele dagen tegenmaatr­egelen nemen’, zei EUCommissi­evoorzitte­r JeanClaude Juncker. ‘Protection­isme is absoluut de verkeerde keuze.’

Europa kan in elk geval rekenen op de steun van China. Ook president Xi hield een vurig pleidooi voor een open wereldecon­omie.

‘Trump en Poetin hadden snel een goede connectie’ REX TILLERSON VSminister van Buitenland­se Zaken over de eerste persoonlij­ke ontmoeting tussen de twee presidente­n ‘We hebben lang op die woorden gewacht’ DONALD TUSK voorzitter Europese Raad over de steun die Trump uitsprak voor Artikel 5 van het Navoverdra­g

 ?? © reuters ?? Ook gisteren kwam het in Hamburg tot gewelddadi­ge confrontat­ies tussen betogers en ordedienst­en.
© reuters Ook gisteren kwam het in Hamburg tot gewelddadi­ge confrontat­ies tussen betogers en ordedienst­en.
 ??  ??
 ?? © afp ?? Het gesprek tussen de presidente­n Poetin en Trump, ingepland voor een halfuur, duurde uiteindeli­jk meer dan twee uur.
© afp Het gesprek tussen de presidente­n Poetin en Trump, ingepland voor een halfuur, duurde uiteindeli­jk meer dan twee uur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium