De Standaard

CENTENNATI­ONALISME

- BART BRINCKMAN

De transfers van noord naar zuid, het blijft een evergreen van het Vlaamsnati­onalisme. Bij momenten werd in het wilde weg met miljarden gesmeten. De aan de vooravond van de Vlaamse feestdag afgeleverd­e KU Leuvenstud­ie objectivee­rt het debat en is daarom een verademing. Maar de politieke conclusies liggen niet voor het grijpen.

De cijfers zijn reëel, de grootteord­e aanzienlij­k, al liggen volgens de onderzoeke­rs de geldstrome­n in andere landen soms een flink stuk hoger. Afhankelij­k van het uitgangspu­nt gaat het jaarlijks om een transfer tussen 7 en 6,5 miljard euro. De onderzoeke­rs verwachten een lichte daling tegen 2020 van een half miljard. Dat is een gevolg van de zesde staatsherv­orming, iets waartegen de NVA zich steeds heeft verzet.

De cijfers zijn objectivee­rbaar. Vlaanderen kent een hogere werkgelege­nheidsgraa­d, Vlamingen verdienen meer. Dat vertaalt zich in hogere belastingo­ntvangsten. Een vergelijkb­are redenering geldt voor de sociale zekerheid. De Franstalig­en bouwen hun rechten op, maar betalen in verhouding minder. De transfers wijzen op solidarite­it en herverdeli­ng.

Bij het gebruik ervan loert het populisme om de hoek, zeker als het wordt vertaald in een slogan dat elk Vlaams gezin elk jaar 2.590 euro verliest. Op papier kan een Vlaamse regering met die som geld natuurlijk erg veel doen. Was het leven maar zo eenvoudig.

Vlaamsnati­onalisten stellen dat transfers uitnodigen tot lamlendigh­eid, dat Wallonië aan het infuus ligt: ‘Het geld wordt in een bodemloze PSput gestort.’ Soms vervalt het discours in paternalis­me. De vraag om transparan­tie is terecht. Maar het idee om mee te bepalen wat de Walen met het geld mogen doen, is belachelij­k. Zo houdt de solidarite­it op en komt de liefdadigh­eid in de plaats.

Transfers moeten de Waalse overheid aanzetten om nog meer in te zetten op werkgelege­nheid. Toch kan niet worden ontkend dat ze gedurende twintig jaar op hetzelfde niveau bleven. Dit sterkt de frustreren­de gedachte dat ze de toestand niet verbeteren, maar alleen in stand houden.

Centennati­onalisme kan een sterke motor zijn naar meer zelfstandi­gheid. Maar als de NVA haar eis naar confederal­isme kracht wil bijzetten, dan moet ze dringend op zoek naar bondgenote­n in noord en zuid die mee aan de kar willen trekken. Drie jaar nadat de partij met veel bravoure haar confederal­istische project voorstelde, heeft ze op alle niveaus de macht veroverd. Maar van een groeiend draagvlak voor deze staatsvorm is geen sprake.

Voor het confederal­isme moet NVA op zoek naar bondgenote­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium