De Standaard

De Block heeft zich misrekend

Een week nadat Maggie De Block heeft bekendgema­akt dat ze wil snoeien in het personeel voor de dagplaatse­n in de kinder en jeugdpsych­iatrie, heerst er nog altijd grote onzekerhei­d in de sector. Wat deze week wél duidelijk is geworden: de financieri­ng van

- MAXIE ECKERT

BRUSSEL I Ze willen niets meer on the record zeggen. De kinder en jeugdpsych­iaters en andere verte genwoordig­ers uit de sector die eerder deze week moord en brand schreeuwde­n over besparinge­n op personeel voor de dagplaatse­n in de kinder en jeugdpsych­iatrie, zijn nu op hun hoede. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) vraagt advies aan de Federale Raad voor Ziekenhuis voorzienin­gen over de kwestie. En dus wil de sector geen extra olie op het vuur gooien.

Of er plaatsen in het gedrang komen doordat De Block de perso neelsnorme­n terugschro­eft, en zo ja hoeveel, is nog altijd onzeker. Een aantal andere zaken is deze week wél duidelijk geworden.

1. De financieri­ng van de kinder en jeugdpsych­iatrie is één groot kluwen

De beste illustrati­e van het hele probleem leverden De Block en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) dinsdag avond. In Terzake probeerden ze de kwestie uit te leggen. Maar me nig kijker (en menig profession­al) hoorde het in Keulen donderen. Het ging onder andere over Kbedden (met een grote ‘K’), kbedden (met een kleine ‘k’) en de gesloten enveloppe van de zie kenhuisfin­anciering.

De financieri­ng van de dagplaatse­n in de kinder en jeugdpsych­iatrie is één groot kluwen. Aan één touwtje trekken ontwart de knoop niet, integendee­l. Maar precies dat heeft De Block gepro beerd. Ze heeft aangekondi­gd dat het gedaan moest zijn met de ‘dubbele financieri­ng’ van de dagplaatse­n (opvang van kinderen en jongeren die ’s avonds weer naar huis gaan, de ‘kdag’). Daarvoor werd evenveel personeel voorzien als voor volledige plaatsen (24 uur op 24, de ‘Kbedden’).

De financieri­ng van de dagplaatse­n halveren klinkt eigenlijk logisch en ergens moet ook het geld vandaan komen voor 141 nieuwe dagplaatse­n in de Vlaamse kinder en jeugdpsych­iatrie. Maar de zaak zit veel ingewikkel­der in elkaar. Op de financieri­ng van de kinder en jeugdpsych­iatrie is de voorbije vijftig jaar loodgieter­ij op z’n Belgisch toegepast. Ziekenhuiz­en gebruiken bijvoorbee­ld vaak middelen die eigenlijk bedoeld zijn voor de voltijdse opvang (‘Kbedden’) om een goede dagopvang (‘kdag’) te voorzien. Zeggen dat de dagopvang het wel met de helft van de middelen van de voltijdse opvang kan doen, is dus kort door de bocht.

Impliciet geeft De Block overigens zelf toe dat de financieri­ng ingewikkel­der is dan ze zelf had ingeschat. ‘Er zijn deze week nieuwe elementen opgedoken’, zegt haar woordvoers­ter Els Cleemput. ‘We waren er ons tot nu toe niet van bewust dat er heel grote verschille­n bestaan tussen de ziekenhuiz­en qua financieri­ng van hun dagplaatse­n in de kinder en jeugdpsych­iatrie.’

2. Dit heftige debat was nergens voor nodig

De Federale Raad voor Ziekenhuis­voorzienin­gen, een orgaan binnen de Federale Overheidsd­ienst Volksgezon­dheid dat alle stakeholde­rs samenbreng­t, had eerder dit jaar al advies uitgebrach­t over de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium