De Standaard

Brexit kan België jaarlijks 310 miljoen extra kosten

De kans is groot dat ons land vanaf 2021 meer zal moeten bijdragen aan de Europese begroting. Mogelijk loopt het bedrag op tot 310 miljoen per jaar.

- VAN ONZE REDACTEUR

BRUSSEL I Het vertrek van GrootBritt­annië uit de Europese Unie zal volgens de Europese Commissie een gat van ongeveer 10 miljard euro in de Europese begroting slaan. Er circuleren drie scenario’s om dat op te vangen. Zo kunnen de 27 EUlidstate­n hun bijdragen verhogen. Ze kunnen de appel ook in tweeën bijten: 5 miljard extra bijdragen en 5 miljard besparen. Of ze kunnen ervoor kiezen het volledige bedrag via besparinge­n te compensere­n.

Op Europees niveau worden al volop simulaties gemaakt over de impact op het volgende financiële meerjarenp­rogramma vanaf 2021 én over de gevolgen voor de bijdragen van de verschille­nde lidstaten. Voor België zou het eerste scenario leiden tot een verhoging van de jaarlijkse bijdrage met 7%, of ongeveer 310 miljoen euro, die ten laste zou vallen van de federale begroting. Dat de stijging vrij hoog is, komt onder meer omdat de Europese Commissie een streep wil trekken door alle kortingen. Daaronder valt ook de 20% die de lidstaten mogen afhouden van de douanerech­ten die ze aan de EU doorstorte­n. Voor België zou dat een afknapper zijn, omdat de haven van Antwerpen maakt dat de douanerech­ten hoog liggen.

Het tweede scenario zou leiden tot een verhoging van de Belgische bijdrage met 140 miljoen euro of ruim 3%. Alleen als de EUlidstate­n ervoor kiezen om de 10 miljard euro volledig te compensere­n door besparinge­n, zou dat de Belgische schatkist jaarlijks een bonus van 25 miljoen euro opleveren.

Ons land mag dan al belang hebben bij het laatste scenario, het is zeer twijfelach­tig dat alle lidstaten daarmee zullen instemmen. De Europese Commissie laat verstaan dat er gesnoeid kan worden in de landbouwui­tgaven en eventueel de cohesiefon­dsen, maar wil ook meer geld uitgeven aan de uitbouw van een Europese defensie en aan de aanpak van migratie.

Dat de kwestie in ons land gevoelig ligt, bleek twee weken geleden bij de publicatie van een reflectien­ota van de Commissie over de toekomst van de Europese financiën. ‘Wie denkt dat we het budgettair­e miljardeng­at door de Brexit kunnen opvangen door de bijdragen van de lidstaten te verhogen, dwaalt’, zei NVAEuropar­lementslid Sander Loones. ‘België en Vlaanderen mogen de rekening van het Britse vertrek niet gepresente­erd krijgen.’

Toch zou de relatieve budgettair­e impact nog groter zijn in respectiev­elijk Duitsland, Nederland, Zweden en Denemarken. Die landen profiteren nu meer van verschille­nde kortingen, die in het voorstel van de Commissie zouden wegvallen.

Ondertusse­n lopen de spanningen tussen de Europese Brexitonde­rhandelaar­s en de Britse regering op. Londen heeft nog een rekening openstaan in Brussel. Die wordt geraamd op 60 miljard. De Europeanen vrezen dat Londen die factuur wil koppelen aan de rechten van de EUburgers in het VK. En dat wil Brussel niet. De EUonderhan­delaars zouden zelfs aansturen op een grote botsing over de rechten van de EUburgers, omdat ze vinden dat Londen hen aan het lijntje houdt.

‘Wie denkt dat we het budgettair­e miljardeng­at kunnen opvangen door de bijdragen van de lidstaten te verhogen, dwaalt’ SANDER LOONES Europarlem­entslid (NVA)

BRUSSEL I De sfeer tussen de Europese Brexitonde­rhandelaar­s en de regering van Theresa May wordt er niet beter op. De leiders van de grote fracties in het Europees Parlement – alleen de conservati­eve ECRfractie waarin de NVA zit, deed niet mee – publiceerd­en gisteren een open brief waarin ze de Britten de wacht aanzeggen.

Het Europees Parlement heeft het laatste woord over het eventuele akkoord waarmee de Britten de EU verlaten. Als de parlements­leden vinden dat de rechten van de EUburgers in het Verenigd Koninkrijk niet gewaarborg­d zijn, kunnen ze tegen het akkoord stemmen. En zoals de zaken er nu voorstaan, zullen ze dat doen, waarschuwe­n Guy Verhofstad­t en co.

De voorstelle­n die de Britse premier tot nog toe gedaan heeft, dreigen van de 3,2 miljoen burgers van de EU ‘tweederang­sburgers’ te maken. May heeft gezegd dat de Europese burgers die vijf jaar of langer in het VK wonen, de status krijgen van ‘onderdanen van een derde land’. ‘Dat voorstel is zelfs in tegenspraa­k met de beloftes van het Brexitkamp, die stelden dat Europese burgers niet minder behandeld zouden worden dan nu het geval is.’ De fractielei­ders blijven ook eisen dat de Europese burgers hun rechten levenslang kunnen afdwingen voor het Europees Hof van Justitie.

De brief staat niet op zichzelf. In de Europese wandelgang­en is te horen dat Michel Barnier, de hoofdonder­handelaar van de Europese Commissie, de komende dagen met een ‘officiële reactie’ komt op de voorstelle­n die May heeft gedaan. Binnen de Commissie is daar overleg over geweest en de conclusie is dat Barnier de kritiek van het Europees Parlement onderschri­jft. De toezegging­en die Theresa May heeft gedaan, gaan ook voor hem niet ver genoeg. ‘Het is zelfs de bedoeling dat het tot een eerste botsing met de Britten komt’, klinkt het.

Het dossier van de rechten van de burgers van de Europese Unie staat immers niet op zich. De Britten zouden het willen koppelen aan de rekening die zij nog hebben openstaan in Brussel. Die wordt begroot op 60 miljard euro, een bedrag dat Londen liever niet integraal betaalt en dus zal betwisten.

De onderhande­laars vrezen dat Londen een koehandel wil opzetten. Het zal uiteindeli­jk Europa wel tegemoetko­men op het vlak van de burgerrech­ten, maar dan moet Europa de factuur verlagen. En dat willen de Europeanen niet. Voor hen staan de twee dossiers los van elkaar. ‘Maar de vrees bestaat dat de Britse regering ons zal afschilder­en als geldwolven.’

Precies daarom wil Brussel de komende weken de forcing voeren over de rechten van de Europese burgers. ‘Dat dossier moet gewoon van de baan zijn, voor er over de factuur wordt gesproken.’ Oppositie moet helpen

De brief komt ook voor Theresa May op een gevoelig moment. Zij staat in eigen land weer voor een belangrijk­e Brexitweek. Het is de bedoeling is dat ze donderdag in het Lagerhuis de Repeal Bill indient. Dat wetsontwer­p vormt het begin van een langdurig wetgevend proces waarbij Londen alle Europese wetten moet omzetten naar Britse.

Dat kan alleen maar succesvol verlopen als May daarvoor brede steun krijgt in het parlement. En die steun heeft ze op dit moment niet. Daarom reikte ze de hand naar de oppositie. Alle ideeën zijn welkom om het land vooruit te helpen na de Brexit, zegt ze.

Waarop de Brexitwoor­dvoerder van de Labourfrac­tie opmerkte dat May het best haar verzet tegen het Europees Hof van Justitie laat vallen. ‘Dat is een rode lijn die ons echt niet vooruithel­pt.’

Maar de oproep van May aan de oppositie om ‘constructi­ef ’ samen te werken, schoot een deel van haar eigen Conservati­eve parlements­leden dan weer in het verkeerde keelgat. Vooral de harde Brexiteers zien zo’n samenwerki­ng absoluut niet zitten. ‘We hebben niet gekozen voor een Conservati­eve Labourrege­ring.’

En dus blijft de positie van de premier elke dag zwakker worden.

De leiders van de grote fracties in het Europees Parlement zeggen in een open brief de Britten de wacht aan De harde Brexiteers zien een ‘constructi­eve’ samenwerki­ng met de oppositie absoluut niet zitten

 ??  ??
 ?? © belgaimage ?? Elke dag wordt de positie van premier May zwakker.
© belgaimage Elke dag wordt de positie van premier May zwakker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium