De Standaard

GENTSE STAALFABRI­EK BRAAKT ZWARE METALEN EN IS EUROPESE TOPVERVUIL­ER

De Gentse staalfabri­ek nam in 2015 bijna 6 procent van alle in Europa uitgestote­n zware metalen voor haar rekening. Slechts drie fabrieken stootten er nog meer uit.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I Zestien ton lood ging er in 2015 via de schoorsten­en van ArcelorMit­tal in Gent de lucht in. Ruim de helft meer dan het jaar voordien. Vijf ton zink, 684 kilogram koper, 193 kilogram chroom en 226 kilogram cadmium. Geen wonder dat de staalfabri­ek tot de zwaarste vervuilers van Europa behoort. Van alle zware metalen die 35.000 zware industriël­e installati­es in Europa samen uitstoten, kwam 5,8 procent van ArcelorMit­tal in Gent.

Dat kwam gisteren aan het licht toen het Europese MilieuAgen­tschap de cijfers van het Europese vervuiling­sregister (EPRTR) online zette. Slechts drie fabrieken stoten meer zware metalen uit. Eentje in het Duitse Roergebied, een in Estland en een in Slovakije.

‘Zware metalen hebben een zware impact op onze gezondheid en die van het leefmilieu’, zegt Anton Lazarus van het European Environmen­tal Bureau, een netwerk van leefmilieu­organisati­es. ‘Lood heeft bijvoorbee­ld een nadelig effect op de neurologis­che ontwikkeli­ng van ongeboren baby’s en jonge kinderen. Dat bijna 6 procent van de uitstoot van zware me talen uit één fabriek in Gent komt, is erg veel.’

Milieuverg­unning

Bovendien staat de Gentse staalfabri­ek ook in de Europese top10 wat betreft fijn stof (parti

culate matter). Slechts acht fabrieken in Europa stoten meer uit. Vooral staalfabri­eken in GrootBritt­annië doen het in dit opzicht slecht.

Vorig jaar nog kreeg ArcelorMit­tal een nieuwe milieuverg­unning van de provincie OostVlaand­eren. Daarin moest het bedrijf beloven de uitstoot van fijn stof en stikstofox­ide gevoelig te vermindere­n. Tegen 2020 moet de uitstoot van fijn stof gehalveerd zijn, en de stikstofox­ideuitstoo­t moet met 10 procent worden gereduceer­d.

De beloftes maken deel uit van het luchtactie­plan voor Gent, dat minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) vorig jaar lanceerde. Uit het luchtactie­plan blijkt dat ArcelorMit­tal verantwoor­delijk is voor 73,5 procent van het fijn stof dat de industrie in de Kanaalzone uitstoot. Wel blijkt dat de luchtkwali­teit in de kanaalzone de afgelopen jaren sterk verbeterd is. In 2003 werd de fijnstofno­rm in de Gentse buurgemeen­te Evergem nog meer dan honderd dagen per jaar overschred­en, in 2013 was dat gezakt tot een twintigtal dagen.

Mythe doorprikke­n

Het Gents Milieufron­t tekende vorig jaar bezwaar aan tegen de nieuwe milieuverg­unning. ‘Wij hadden graag gezien dat de stad Gent nog wat verder zou gaan en het bedrijf tot meer inspanning­en had verplicht’, zegt voorzitter Sam Van den Plas. ‘Vaak komt men dan met de stelling dat de fabriek dan internatio­naal niet meer concurrent­ieel zou zijn, en er jobs verloren gaan. Maar die mythe moeten we doorprikke­n. Wij zijn voor jobs, maar die hoeven niet samen te gaan met vervuiling.’

In een reactie zegt ArcelorMit­talwoordvo­erster Heidi Lippens dat het bedrijf op het vlak van milieu tot de best presterend­e staalbedri­jven ter wereld behoort en overal de best beschikbar­e technieken toepast om de uitstoot te beperken. Tien tot vijftien procent van de investerin­gen gaat naar milieutech­nologie. Zo is het energiever­bruik de afgelopen 20 jaar met 30 procent gereduceer­d. De afgelopen twaalf maanden werd 31,6 miljoen euro geïnvestee­rd in drie nieuwe installati­es.

Oostenrijk, Nederland en Denemarken hebben geen enkele zwaar vervuilend­e fabriek

In het corporate responsabi­lityrappor­t geeft ArcelorMit­tal wel toe dat de fijnstofno­rmen niet altijd gehaald worden. Een studie van het Vito wees uit dat de fabriek verantwoor­delijk is voor 15 procent van het fijn stof dat in de Gentse havenzone wordt gemeten.

ArcelorMit­tal is de enige Belgische fabriek die tot de zware vervuilers behoort. Andere kleine lidstaten met een progressie­f milieubele­id, zoals Oostenrijk, Nederland of Denemarken, hebben geen enkele zwaar vervuilend­e fabriek. De grootste vervuilers staan in Duitsland, GrootBritt­annië, Frankrijk en Polen. Vooral kolengesto­okte elektricit­eitscentra­les stoten veel schadelijk­e stoffen uit. Dergelijke centrales zijn er niet meer in België. Maar de hoogovens van ArcelorMit­tal worden ook met kolen gestookt.

 ?? © Eric Vidal/belgaimage ?? ArcelorMit­tal zegt dat tien tot vijftien procent van de investerin­gen naar milieutech­nologie gaat.
© Eric Vidal/belgaimage ArcelorMit­tal zegt dat tien tot vijftien procent van de investerin­gen naar milieutech­nologie gaat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium