De Standaard

ZELFBEWUST­E VLAMINGEN

- BART BRINCKMAN

Jongere generaties beleven Vlaams referentie­kader

Misschien moeten historici eens onderzoeke­n op welke manier de commerciël­e televisie bijdroeg tot de opbouw van de Vlaamse identiteit. VTM wekte niet alleen de publieke omroep uit een eeuwig durende winterslaa­p, haar programmat­ie creëerde een nieuwe persoonlij­kheid: de bekende Vlaming met wie we ons allen identifice­erden. De ‘boekskes’ maar ook de serieuzere media exploreerd­en gretig die nieuwe markt.

Begin jaren negentig van de vorige eeuw wisselde televisiek­ijkend Vlaanderen het Nederlands­e perspectie­f volledig voor het Vlaamse. Dat spoorde met diepgaande institutio­nele hervorming­en. Het onderwijs verhuisde naar Vlaanderen, later kwamen daar een eigen parlement en een eigen regering bovenop. De jongere generaties beleven een Vlaams referentie­kader en etaleren een spontaan Vlaams bewustzijn, een begrip dat twintig jaar geleden als eindterm werd gelanceerd.

Natuurlijk mag de inbreng van politieke voortrekke­rs bij de natievormi­ng niet worden geminimali­seerd. Toch blijft het jammer dat de historiogr­afie van de Vlaamse staatsvorm­ing zich blindstaar­t op een institutio­nele benadering en zo het belang van ‘triviale’ manifestat­ies als de Ronde van Vlaanderen of Rock Werchter onderschat. Ook de media blijven levensnood­zakelijk als pleisterpl­aats voor het debat en bijgevolg de opbouw van die identiteit.

Vlaamsnati­onale kringen betogen dat het met die basale identiteit­sbeleving wel goed zit, maar dat het echte bewustzijn hapert. Vlamingen zouden een zekere fierheid missen. ‘Het verwerpen van de Vlaamse identiteit is juist een onderdeel van die identiteit’, luidt het sarcastisc­h. Jaloers wordt gekeken naar de wijze waarop Schotten of Catalanen van identiteit een creatieve kracht maken.

Zijn Vlamingen dan niet nationalis­tisch genoeg? Ergens sluimert in die stelling de ergernis dat onvoldoend­e ‘landgenote­n’ meestappen in een confederaa­l of separatist­isch verhaal. Niet iedereen toont zich ook gelukkig met een Vlaamse feestdag die wordt gekoppeld aan een eisenbunde­l. Het suggereert dat het gebeuren politiek wordt gekaapt.

In deze Vlaamse ruimte delen we met zijn allen een toekomst. Vandaag vieren we als gemeenscha­p, ongezien onze afkomst, een symbolisch­e hoogdag. Iedereen beleeft dat naar eigen goeddunken, niemand moet daarop worden aangesprok­en. Als vrije burgers leven we in een van de rijkste gebieden ter wereld, in een liberale democratie met grote culturele panache. De zelfbewust­e identiteit volgt dan vanzelf, waarbij calimeroge­voelens ongepast zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium