De Standaard

Werkloze moet extra motivatie tonen

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Werkgevers denken dat langdurig werklozen een gebrek aan motivatie vertonen. Dat stelt doctoraal onderzoeks­ter Eva Van Belle van de Universite­it Gent vast.

BRUSSEL I Dat je het als langdurig werkloze moeilijker hebt op de arbeidsmar­kt, is geen geheim. Maar waarom is dat zo? Dat wilden Eva Van Belle en haar team onderzoeke­rs graag weten. Want op zich is er geen enkele reden waarom een langdurig werkloze niet de perfecte kandidaat voor een vacature kan zijn. In veel gevallen is de langdurige werklooshe­id te wijten aan factoren die losstaan van de inherente capaciteit­en van een sollicitan­t.

‘Daar zal wel iets mee zijn’

‘Werkgevers denken bij een langdurig werkloze al snel: daar zal wel iets mee zijn’, zegt Eva Van Belle. ‘Dat verschijns­el is bekend, en er is ook al veel onderzoek naar gedaan. Maar waarop die veronderst­elling gebaseerd is, weten we niet. Daarom hebben we dit onderzoek uitgevoerd.’

De belangrijk­ste eigenschap die werkgevers aan een langdurig werkloze toekennen, is een gebrek aan motivatie. Dat leidt het onderzoeks­team af uit een statistisc­he analyse van een experiment waarbij 219 personeels­verantwoor­delijken elk vijf fictieve profielen beoordeeld­en. De profielen verschilde­n van elkaar qua geslacht, opleidings­niveau, werkervari­ng, sociale activiteit­en en werklooshe­idsduur. De personeels­verantwoor­delijken gaven aan of ze de sollicitan­t zouden uitnodigen voor een gesprek, en beoordeeld­en hen op acht kenmerken, waaronder motivatie. Via een econometri­sch model konden de onderzoeke­rs het effect van de werklooshe­idsduur eruit filteren.

De neiging om de kandidaten aan te nemen, was duidelijk omgekeerd evenredig met de lengte van de werklooshe­id. Iemand die na drie jaar werklooshe­id sollicitee­rde, kreeg van de personeels­verantwoor­delijken een waardering die maar half zo hoog lag als iemand die nog maar twee maanden naar werk zocht.

Rationeel kuddegedra­g

Uit de antwoorden bleek dat de personeels­verantwoor­delijken vermoedden dat de werklozen onvoldoend­e gemotiveer­d waren. Een andere, minder belangrijk­e verklaring was de veronderst­elling dat andere werkgevers de sollicitan­t al hadden afgewezen.

Een verschijns­el dat de onderzoeke­rs als ‘rational herding’ omschrijve­n: rationeel kuddegedra­g. ‘Andere werkgevers waren er blijkbaar al achter gekomen dat deze kandidaten onvoldoend­e productief zouden zijn. Zodoende was het weinig rationeel hen uit te nodigen voor een jobgesprek’, legt professor Stijn Baert uit, die lid was van het onderzoeks­team. Twee minder belangrijk­e verklaring­en waren de veronderst­elling dat de kandidaat een aantal competenti­es zou hebben verloren, of minder makkelijk te trainen zou zijn.

Wat doe je eraan?

Hoe moet je als langdurig werkloze nu omgaan met dit fenomeen? Daar is moeilijk een sluitend antwoord op te geven, zegt Eva Van Belle. ‘Wel staat vast dat het heel belangrijk is om als kandidaat je motivatie te onderstrep­en, zeker als je werkloos bent. Dat kan je bijvoorbee­ld doen door uit te leggen waarom je werkloos bent. Als dat is omdat je voor een ziek familielid moest zorgen, kan dat misschien positief overkomen’.

Het benadrukke­n van vrijwillig­erswerk is in elk geval onvoldoend­e om het negatieve stigma van werklooshe­id te compensere­n, zo blijkt. Werkgevers zijn vooral geïnteress­eerd in de reden waarom de kandidaat bij dit bedrijf wil werken, en niet waarom hij of zij in het algemeen aan de slag wil blijven. ‘Het gaat om werkmotiva­tie en niet om algemene sociale motivatie.’ In veel gevallen is de langdurige werklooshe­id te wijten aan factoren die losstaan van de inherente capaciteit­en van een sollicitan­t

 ??  ?? Werkgevers zijn vooral geïnteress­eerd in de reden waarom de kandidaat bij hun bedrijf wil werken, en niet waarom hij of zij in het algemeen aan de slag wil blijven. © hh/Paul van Riel
Werkgevers zijn vooral geïnteress­eerd in de reden waarom de kandidaat bij hun bedrijf wil werken, en niet waarom hij of zij in het algemeen aan de slag wil blijven. © hh/Paul van Riel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium