De Standaard

SOMERS BENOEMT HET PROBLEEM TENMINSTE

- INGE GHIJS

Met zijn beslissing om elke identiteit­scontrole door de politie van de zone MechelenWi­llebroek te laten registrere­n, heeft Bart Somers zich weer veel kritiek op de hals gehaald. Dat dit de omgekeerde wereld is, dat we de politie moeten vertrouwen, en dat ze toch een deontologi­sche code heeft en weet hoe het moet. Dat je als burger toch een klacht kunt indienen, als de politie zich racistisch gedraagt, of aan etnische profilerin­g doet. En dat het ook logisch is dat allochtone­n meer gecontrole­erd worden, omdat zij nu eenmaal vaker feiten plegen, kijk maar naar de populatie in gevangenis­sen.

Dat kan allemaal best waar zijn. Maar doen alsof etnische profilerin­g niet bestaat en alle verhalen over allochtone­n die te vaak zonder enige reden worden gecontrole­erd, uit de lucht zijn gegrepen, is je kop in het zand steken. Tegelijk is het naïef om te denken dat er alleen maar racistisch­e motieven zijn om mensen (jongeren) van allochtone afkomst meer te controlere­n.

Er zijn veel redenen waarom ze vaker in de criminalit­eitsstatis­tieken voorkomen, en daar dragen we als samenlevin­g zeker een verantwoor­delijkheid voor, maar het is wel een feit. Dat de politie hen dan scherper in het oog houdt, is vanuit hun standpunt te begrijpen. Maar daarom is het nog niet, in alle omstandigh­eden, goed te praten.

Somers heeft met zijn initiatief alvast de verdienste dat hij wil onderzoeke­n of de beschuldig­ingen en de verhalen die met de regelmaat van de klok opduiken, ook waar zijn. Of met andere woorden etnische profilerin­g ook in het Mechelse politiekor­ps voorkomt, en in welke mate. Door de maatregel zullen agenten ook nadenken over hun eigen gedrag, dat ze al dan niet bewust stellen.

Het gevaar zit hem in wat er achteraf met de resultaten en gegevens gebeurt. Die niet openbaar maken is geen optie. Dan spreekt iedereen van een doofpotope­ratie en is het alleen maar voer voor speculatie. Maar de vraag is hoe de gegevens geïnterpre­teerd zullen worden, hoe ze gebruikt en vooral misbruikt zullen worden door links én rechts.

Somers wil zijn allochtone burgers tegemoetko­men, hen het signaal geven dat hij bekommerd is om hen, dat hij met zijn politiekor­ps een eerlijk en rechtvaard­ig beleid wil voeren. Alle initiatiev­en om tot een minder gepolarise­erde samenlevin­g te komen, kunnen we alleen maar steunen en een kans geven.

Doen alsof etnische profilerin­g niet bestaat, is je kop in het zand steken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium