De Standaard

‘Robots creëren nieuwe jobs’

Pikken de robots onze jobs in? Ja, ze doen taken verdwijnen. Maar hoe groter de automatise­ring, hoe meer banen er in een economie bijkomen.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

Automatise­ring zal de aard van de banen veranderen, en vooral hooggescho­olden zijn beter af. Dat doet de ongelijkhe­id groeien

De vrees leeft dat robots en bij uitbreidin­g artificiël­e intelligen­tie de mens als werknemer zullen uitschakel­en. Maar twee economen stellen werkenden in een nieuwe studie gerust: de robocalyps is nog niet voor morgen.

David Autor (MIT) en Anna Salomons (Universite­it Utrecht) gingen na in welke mate een stijging van de productivi­teit tussen 1970 en 2007 jobs vernietigd heeft. Niet, luidt hun conclusie. Wel integendee­l: wanneer technologi­e ertoe leidt dat met minder mensen meer geproducee­rd wordt, stijgt de werkgelege­nheid. Dat effect staat los van de bevolkings­groei, die nog steeds de belangrijk­ste verklarend­e factor voor toenemende werkgelege­nheid is.

Sciencefic­tion

In de sectoren waar de productivi­teit snel stijgt, worden weliswaar massaal jobs geschrapt. Maar die jobs komen er elders in de economie bij. Daar hebben de auteurs een uitleg voor. Door de productivi­teit op te krikken, wordt een land rijker. Dat doet de consumptie stijgen, en om daar aan te voldoen, ontstaan elders nieuwe jobs. Bovendien maakt het jobverlies in bepaalde sectoren arbeid vrij om andere sectoren sneller te laten groeien.

Betekent het dat u niet moet vrezen voor uw job, nu computers intelligen­ter worden en drones menselijke taken overnemen? Helemaal niet. In een vaak geciteerd onderzoek concludere­n Carl Benedikt Frey en Michael Osborne dat de helft van de beroepen in de komende twee decennia vervangen zal worden door een machine. Dit nieuwe onderzoek spreekt die conclusie niet tegen. ‘Natuurlijk zijn er wel degelijk mensen die hun baan verliezen door technologi­sche vooruitgan­g’, zegt Salomons. ‘De algemene effecten zijn voor hen een schrale troost.’

En zoals de auteurs ook aanstippen in hun studie: prestaties uit het verleden zijn geen garanties voor de toekomst. ‘Maar de geschieden­is is wel een betere gids voor de toekomst dan sciencefic­tion’, zegt Salomons lachend.

Het mechanisme waarbij jobs verdwijnen maar elders opnieuw bijkomen, gaat niet voor elke sector even hard op. Als jobs verdwijnen bij nutsvoorzi­eningen, mijnbouw en de bouw, komen die slechts in geringe mate elders in de economie terug. Als banen in de gezondheid­szorg, onderwijs en diensten geautomati­seerd worden, is het effect positiever. En het is precies de dienstense­ctor waar artificiël­e intelligen­tie en big data de komende jaren het grootste effect zullen hebben.

Onderwijs als wapen

Toch zijn er ook tekenen om ongerust te zijn. Tussen 2000 en 2007 is er geen positief verband meer waar te nemen tussen een hogere productivi­teit en jobgroei. Is het deze keer dan anders? Toch niet, menen de auteurs. ‘Voor de jaren na de crisis stellen we het verband wel opnieuw vast.’

Volgens de auteurs leidt de vrees voor een ‘robocalyps’ de aandacht af van een veel belangrijk­ere vraag. ‘De discussie zou veel meer over ongelijkhe­id moeten gaan, dan over massaal jobverlies’, zegt Salomons. Automatise­ring zal immers de aard van de jobs veranderen, en vooral hooggescho­olden zijn beter af. Dat doet de ongelijkhe­id toenemen. ‘Het belangrijk­ste wapen daartegen is onderwijs’, zegt Salomons. ‘Niet alleen hoger, maar ook technisch onderwijs, om vaklui op te leiden. Verder moeten overheden vangnetten creëren en de overgang van de ene naar de andere baan begeleiden.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium