De Standaard

CYNISCH, VLUCHTIG EN LICHTZINNI­G

-

Is het een doodzonde om, nu het einde van de legislatuu­r nadert en de economie net lekker begint te snorren, de ambitie los te laten om het begrotings­tekort weg te werken? Is het, alles wel beschouwd, niet beter om de vruchten van de groei te oogsten en zo, zonder een kiezer of een ondernemer pijn te doen, in een rustig tempo naar een evenwicht te gaan?

Het gemak waarmee de doorgaans kibbelende partners in deze centrumrec­htse coalitie elkaar ineens vinden, moet tot argwaan aanzetten. Niet omdat de fetisj van een nultekort zo belangrijk is, maar omdat de gunstige omgeving uitzonderl­ijk, kunstmatig en dus onvermijde­lijk van beperkte duur zijn. Die situatie niet optimaal benutten voor een duurzame sanering van de overheidsf­inanciën en het versterken van de economie en de arbeidsmar­kt, dat is een doodzonde.

Het is verdedigba­ar de voordelen van het superlage rentebelei­d van de Europese Centrale Bank in te zetten voor een verlaging van belastinge­n en lasten op arbeid. De economisch­e activiteit en de banengroei die daarmee op gang worden gebracht, maken het economisch­e weefsel sterker en leveren automatisc­h hogere inkomsten voor de overheid op. Maar het is niet verdedigba­ar ervan uit te gaan dat die extra inkomsten en de gedaalde uitgaven voortaan verworven zijn. Het is een stroomstoo­t, die kan helpen om de motor op gang te brengen, maar het is geen gegarandee­rde brandstoft­oevoer.

Er zijn drie problemen met de sluipende besluitvor­ming over het loslaten van de begrotings­discipline. Het eerste is het cynisme. Beloven dat het mogelijk is de belastinge­n te verlagen, de concurrent­iekracht te verhogen en tegelijk de begroting te saneren, om na drie jaar toe te geven dat het maar om te lachen was, ondermijnt het sérieux van de politiek op een wel erg ongeschikt moment.

Het tweede probleem is de vluchtighe­id. Als de economie echt aantrekt, zal de rente stijgen en dus ook de schuldenla­st. Als dat, na zoveel jaren van monetaire doping, te abrupt gebeurt, kan de hoogconjun­ctuur even snel weer verdwijnen als ze is gekomen.

Nummer drie is de lichtzinni­gheid. Zonder de vergrijzin­g hadden we misschien de vrijheid om te kiezen hoelang de begrotings­sanering mag duren. Mét de vergrijzin­g is ieder uitstel een gevaarlijk­e gok met de toekomst. De begrotings­teugels nu vieren, is een zwaktebod. Er komen nooit nog betere omstandigh­eden. Nu hervormen, investeren én schulden afbouwen is de enige verdedigba­re weg.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium