De Standaard

‘Laat privéleven journalist­en grondig onderzoeke­n’

-

In de onderzoeks­commissie naar Samusocial ontstond grote commotie toen bleek dat de voorzitter van de daklozenor­ganisatie een grondig onderzoek had gevraagd naar twee journalist­en en een parlements­lid.

BRUSSEL I ‘Ik vraag u om een diepgaand onderzoek te voeren naar het leven, de studies, gewoontes, overtuigin­gen, vrienden en familie van de twee sterjourna­listen van Le Vif en de RTBF en van het Ecoloparle­mentslid

(Alain Maron, red.). Ik wil hun motivatie, banden en eventuele ambities beter begrijpen. De tijd van vriendelij­kheden is voorbij.’ Dat staat letterlijk in een mail die Michel Degueldre, ontslagnem­end voorzitter van de raad van bestuur van Samusocial, stuurde naar zijn persverant­woordelijk­e.

De mail dateert van 25 mei, toen verschille­nde artikels waren verschenen bij Le Vif en de RTBF over de zitpenning­en bij Samusocial. Ecoloparle­mentslid Alain Maron verdiepte zich in het dossier.

De mail circuleerd­e op sociale media, nadat hij gisteren in de onderzoeks­commissie Samusocial ter sprake was gekomen. Maron vroeg in de commissie meteen een reactie van drie directeurs die de mail van Degueldre ook gekregen hadden. ‘Zijn jullie op de vraag ingegaan?’, wilde hij weten.

Geschokt

Administra­tief en financieel directeur Aurélien Doffigny, operatione­el directeur Gregory Polus en pedagogisc­h directeur Laurence Bourguigno­n verklaarde­n allen dat ze zelf geschokt waren over de mail en niet waren ingegaan op het verzoek.

Ook communicat­ieverantwo­ordelijke Christophe Thielens, aan wie de mail van de voorzitter gericht was, laat volgens BRUZZ we ten dat hij evenzeer verbaasd was door de mail van Degueldre en geen gevolg heeft gegeven aan zijn verzoek.

Ook andere commissiel­eden waren verbolgen over de vraag van de voorzitter naar informatie die de journalist­en en het parlements­lid onder druk zou kunnen zetten.

Terugroepe­n

De CDHfractie vraagt dat voorzitter Michel Degueldre zo spoedig mogelijk gehoord wordt en desnoods uit vakantie wordt teruggeroe­pen. Degueldre wordt normaal gezien gehoord op woensdag 19 juli, op dezelfde dag als de exburgemee­ster van Brussel, Yvan Mayeur, maar het CDH wil zolang niet wachten.

Na het verhoor moet voor de fractie worden nagegaan welke juridische gevolgen er al dan niet moeten worden getrokken uit deze ‘dictatoria­le, zelfs maffiose manoeuvres’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium