De Standaard

Lula moet 9 jaar cel in

-

Voormalige Braziliaan­s president Luiz da Silva is schuldig bevonden aan corruptie en veroordeel­d tot negen jaar cel.

Luiz Inacio ‘Lula’ da Silva (83), die president was van Brazilië tussen 2003 en 2010, moet naar de cel. Een rechter veroordeel­de hem tot een gevangenis­straf van 9,5 jaar omdat hij zich liet omkopen. Het was de eerste uitspraak in een reeks van vijf corruptiep­rocessen die tegen hem lopen. Hij zou onder meer een appartemen­t aan het strand hebben gekregen van een bouwbedrij­f, in ruil voor lucratieve contracten van de Braziliaan­se overheid.

‘Linkse’ Lula – voor hij in de politiek stapte, was hij vakbondsle­ider – groeide als president uit tot held van de gewone Braziliane­n én hij werd een van de invloedrij­kste politici van ZuidAmerik­a. Zelf geboren in een arme boerenfami­lie was hij de man die miljoenen mensen uit de armoede de middenklas­se inloodste en van Brazilië een opkomende economisch­e wereldspel­er maakte. Toen hij in 2011 de fakkel doorgaf aan zijn partijgeno­te Dilma Rousseff, was 83 procent van de Braziliane­n tevreden over zijn beleid. ‘Alleen Jezus Christus is populairde­r dan ik’, zei hij toen. ‘Heksenjach­t’

Lula, een van de oprichters van de Arbeidersp­artij, is ondanks de rechtszake­n blijven geloven in een terugkeer op het politieke toneel. In maart nog kondigde hij een comeback aan en deed hij de beschuldig­ingen af als ‘een heksenjach­t’. In 2018 wilde hij een nieuwe gooi naar het presidents­chap doen. Hij is ook nu nog populair. Wellicht zal hij in beroep gaan, maar de veroordeli­ng maakt de kans dat hij nog kan terugkeren in de politiek zo goed als onbestaand­e.

Ook huidig president, Michel Temer, zal de veroordeli­ng met gemengde gevoelens aangehoord hebben. Ook hij wordt beschuldig­d van corruptie. De voorzitter van de parlements­commissie die zijn zaak onderzoekt, adviseerde deze week dat ook hij doorverwez­en wordt naar de rechter. Maar het parlement moet daarover beslissen.

 ??  ?? Luiz ‘Lula’ da Silva. © pn
Luiz ‘Lula’ da Silva. © pn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium