De Standaard

Het versnelde vertrek van Geert Versnick (Open VLD) legt de zwakke conclusies van de werkgroep Politieke Vernieuwin­g bloot. Het etaleert bovendien een sluimerend moralisme dat vroeg of laat van elke politicus een potentieel doelwit maakt.

-

BART BRINCKMAN

Eindelijk wierp Geert Versnick deze week de handdoek in de ring. Begin september legt hij zijn mandaat neer als deputé van de provincie OostVlaand­eren. De Open VLDpolitic­us besloot al eerder om in 2019 uit de politiek te stappen. De berichten over zijn ‘nachten in Bangkok’ versnelden die uitstap. Versnick begrijpt dat hij voor eeuwig verdacht blijft. Om zichzelf en zijn familie de nodige bagger te besparen, had het geen enkele zin om mordicus verder te willen doen.

Om twee redenen verdient Versnick een speciale uitgeleide. Zijn modus operandi legt het manco van de werkgroep Politieke Vernieuwin­g bloot. De affaire die hem uit eindelijk de kop kostte, ademt de sfeer van een verloren tijdperk. Toen lieten politici het tijdens buitenland­se trips wat breder hangen, ‘op kosten van de zaak’. Even goed etaleert zijn exit een opbod rond propere handen, waarbij het navlooien van bonnetjes als ultieme vorm van staatsmans­chap wordt gezien.

Open VLDvoorzit­ster Gwendolyn Rutten zegde de Gentenaar in het voorjaar de wacht aan. Zij zag een fundamente­el probleem in de combinatie van een uitvoerend­e functie met allerlei mandaten in energiebed­rijven, intercommu­nales en andere raden van bestuur. Versnick is een cumulwizar­d en al die petjes zetten de deur open voor belangenve­rmenging. Rutten ver plichtte in een ‘moeilijk gesprek’ Versnick om te kiezen. Prompt stapte hij begin april uit de Gentse gemeentera­ad, zijn (lucratief ) mandaat als gedeputeer­de wilde hij uitdoen.

Versnick maakte belangenve­rmenging heel concreet. Als gedeputeer­de zetelde hij in de raad van bestuur van Optima Group. Daarbij probeerde hij de provincie warm te maken om 10 miljoen euro te beleggen bij de later failliet gegane Optima Bank. Hij zag evenmin graten in de sponsoring van een activiteit van immobiliën­makelaars, terwijl hij als deputé Ruimtelijk­e Ordening in de portefeuil­le heeft. Juridisch valt er geen speld tussen te krijgen, maar koosjer is het in geen geval.

De werkgroep Politieke Vernieuwin­g kwam er na de heisa over de goed betaalde mandaten in allerlei intercommu­nales. Laat dat nu net een punt zijn waar de werkgroep geen uitspraak over doet. Zij raakte niet verder dan een striktere regeling voor de Kamervoorz­itter (die het trouwens niet onmogelijk maakt dat Siegfried Bracke gratis Telenet adviseert). Een voorstel waarbij de Kamerleden ook de verdienste­n van hun privémanda­ten moeten aangeven, haalde het niet. Wel worden voortaan alle inkomsten uit publieke functies opgelijst.

De strijd tegen belangenve­rmenging blijft beperkt tot een toelichtin­g in de deontologi­sche code en een infosessie voor nieuwe Kamerleden. De werkgroep sprak zich niet eens uit over de vraag of een Kamerlid als advocaat mag optreden voor of tegen de staat. Daarvoor wordt het eindversla­g van de onderzoeks­commissie rond Kazachgate afgewacht. Die draait rond het Brusselse parlements­lid Armand De Decker (MR), die als advocaat lobbyde voor een cliënt die wilde profiteren van de snelle invoering van de wet op de minnelijke schikking.

Het federale parlement heeft trouwens niets te zeggen over de organisati­e en het bestuur van intercommu­nales. Dat is in de eerste plaats een zaak voor de Vlaamse regering. Bevoegd minister Liesbeth Homans (NVA) is alvast met ‘de grote kuis’ begonnen. Maar de liberalen willen met de afslanking nog veel verder gaan. Daardoor zullen enkele mandaten die Versnick momenteel invult, verdwijnen. Alleen wil Rutten daar geen voorafname op doen.

Het kwam de Open VLDvoorzit­ster op flink wat kritiek te staan. Maar Rutten wil iedereen in zijn waarde laten en gaf Versnick de kans om zelf zijn politiek carrière stop te zetten (ook Annemie Turtelboom kon als minister zelf haar ontslag aankondige­n, red.). De mandaten die gekoppeld zijn aan zijn functie bij de provincie, verdwijnen sowieso. Bovendien bekleedt hij ook een aantal mandaten als privéperso­on. Daar heeft de partij niets aan te zeggen.

Open VLD betwist overigens Versnicks capaciteit­en als bestuurder niet. Al schoot Rutten ooit in een Spaanse colère toen bleek dat hij als bestuurder bij Eandis de deal met de Chinezen had goedgekeur­d maar verzuimde om de partij in te lichten. De voorzitste­r heeft trouwens geen boodschap aan de hele decumuldis­cussie. In ruil voor transparan­tie willen de liberalen niets verbieden. Mandataris­sen moeten zichzelf reguleren, en daarin schoot Versnick gewoon tekort.

De eis om meteen uit alle mandaten ontslag te nemen, typeert de gretigheid waarmee jacht op Versnick werd gemaakt. Er gaan zelfs stemmen op om hem te royeren als partijlid. Die bloeddorst­igheid baart stilaan zorgen, en niet alleen bij politici.

‘Toen ik hoorde op welke manier de radio hem afmaakte, waarbij steeds het woord graaien viel, kreeg hij spontaan mijn sympathie.’ Een toppolitic­us verborg deze week zijn frustratie niet. ‘Sommige media vinden van zichzelf dat ze een license to kill hebben’, gromde een andere politica. Dat Versnick plaats moet ruimen wegens zijn ‘graaibaarh­eidsfactor’ is taalkundig goed gevonden, maar stilaan mag de zakelijkhe­id terugkomen.

Versnick struikelde over tussenstop­s in Bangkok op weg naar Vietnam. Zijn eerste verdedigin­g klonk warrig en slordig. Maar de provincieg­ouverneur sprong hem de afgelopen dagen bij. Jan Briers prees het werk van zijn gedeputeer­de en benadrukte dat alvast de procedure werd nageleefd (de hoogte van de bedragen moet nog worden gecontrole­erd). De reactie lijkt voorspelba­ar – de administra­tie had de kosten al

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium