De Standaard

Poolse rechters aan leiband van regering

Gisteren hebben duizenden Polen geproteste­erd tegen de plannen van de regering om justitie te hervormen.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

Drie dagen voor de Poolse parlements­leden met vakantie gaan, hebben de senatoren in de vroege uurtjes van zaterdagoc­htend ingestemd met de controvers­iële plannen van de regering om het gerechteli­jk apparaat te hervormen. De minister van Justitie krijgt binnenkort alle macht om rechters te benoemen en te ontslaan. Zodra de wet van kracht wordt, kunnen duizenden rechters die nu in functie zijn, hun baan verliezen en plaatsmake­n voor rechters die in de gading van Zbigniew Tadeusz Ziobro vallen, de omstreden minister van Justitie.

Nu zijn het ervaren rechters van de Nationale Raad voor de Rechterlij­ke Macht in Polen (KRS) die rechters kiezen en aan de president voorstelle­n. Maar die Raad wordt ont manteld. Volgens de tweede wet die door de Senaat is geraakt, zullen in de toekomst parlements­leden en rechters die door de parlements­leden zijn benoemd, in die Raad zetelen.

De twee wetsontwer­pen werden vorige week door de Kamer van het Poolse parlement goedgekeur­d en kregen zaterdag het fiat van de Senaat. De conservati­eve regeringsp­artij PiS heeft in beide assemblees de meerderhei­d.

Vechten

Ook het Hooggerech­tshof zal worden hervormd. Alle zittende rechters van het Hof, die nu voor een periode van zes jaar benoemd zijn, worden dan ontslagen. Ze kunnen daarna opnieuw benoemd worden door de minister van Justitie. Die hervorming is in de ogen van de regering nodig, omdat Malgorzata Gersdorf, de voorzitste­r van het Hooggerech­tshof, op dit moment nog zowat de enige persoon is die kan beletten dat de rechterlij­ke macht volledig onder de controle van de regering zal vallen. Zij heeft altijd gezegd dat zij voor de onafhankel­ijkheid van het Hooggerech­tshof zou vechten.

Vorige week heeft de Kamer het wetsontwer­p over de hervorming van het Hooggerech­tshof goedgekeur­d, een van de komende dagen zullen de senatoren daarover hun fiat geven. Daarna kunnen ze met vakantie gaan.

Bastion van onaantastb­aren

De regerende partij voor Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) heeft de gewoonte om cruciale wetsontwer­pen op een drafje door het parlement te

jagen. In 2016 werd net voor de kerstvakan­tie de wetgeving voor de aanpassing van het Grondwette­lijk Hof in het parlement gestemd. Nu, twee dagen voor het parlementa­ir zomerreces, wordt de onafhankel­ijkheid van andere gerechteli­jke instelling­en in de nachtelijk­e uren begraven.

Mogelijk wil de regering dat het Grondwette­lijk Hof ontbonden is vooraleer het in het najaar een uitspraak moet doen over de wettelijkh­eid van de benoeming van de nieuwe voorzitter van het Grondwette­lijk Hof, die PiS vorig jaar heeft doorgeduwd.

De leider van PiS, Jaroslaw Kaczynski, zegt dat de hervorming­en noodzakeli­jk zijn omdat het juridische systeem nog altijd ‘een bastion van onaantastb­are postcommun­isten is’. Eind jaren negentig werden de meeste staatsinst­ellingen in Polen ‘gezuiverd’ van communiste­n, maar de rechterlij­ke macht is daar in grote mate aan ontsnapt. Dat is een argument dat de conservati­eve PiS geregeld aanhaalt in haar ijver om de onafhankel­ijkheid van het rechtssyst­eem te beknotten.

Vraag om verantwoor­ding

De Europese Unie is zeer bezorgd over de ontwikkeli­ngen in Polen. Vicepresid­ent Frans Timmermans heeft al een brief gestuurd met een waarschuwi­ng. Hij heeft uitleg gevraagd aan de Poolse autoriteit­en en brengt daarover volgende week verslag uit. Guy Verhofstad­t, de voorzitter van de liberale Aldefracti­e in het Europees Parlement wil dat de minister van Justitie zich komt verantwoor­den in Brussel.

De regerende PiSpartij heeft de gewoonte om cruciale wetsontwer­pen op een drafje door het parlement te jagen De Europese Unie is zeer bezorgd en heeft de Poolse regering om uitleg gevraagd

 ?? © Jacek Turczyk/epa ?? Wie wel of geen rechter mag zijn, ligt binnenkort volledig in handen van de Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro (m.). Dat leidde gisteren tot protest in
© Jacek Turczyk/epa Wie wel of geen rechter mag zijn, ligt binnenkort volledig in handen van de Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro (m.). Dat leidde gisteren tot protest in
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium