De Standaard

Akzo-nieuwkomer meteen nummer één

De Belg Thierry Vanlancker krijgt de leiding over de Nederlands­e chemiereus AkzoNobel. Hij is nog geen jaar in dienst van het bedrijf dat door een woelige periode gaat.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I De financiële markten heetten de nieuwe ceo van AkzoNobel gisteren welwillend, maar toch met een zekere reserve welkom. De koers steeg met 0,26 procent. Een uitbundige reactie op het aantreden van Vanlancker was het ook weer niet.

Begrijpeli­jk. Het gisteren aangekondi­gde vertrek van AkzoNobelt­opman Ton Büchner is de zoveelste onverwacht­e gebeurteni­s in een van de meest tumultueuz­e periodes die het bedrijf al heeft doorgemaak­t.

Overnamepr­ooi

De Nederlands­e verfproduc­ent haalde eerder dit jaar de krantenkop­pen toen de Amerikaans­e sectorgeno­ot PPG het plan ontvouwde om AkzoNobel in te lijven. Dat was tegen de zin van het management en de raad van bestuur van de ondernemin­g. Ook de publieke opinie bleek erg bezorgd: na PostNL dreigde opnieuw een Neder lands beursgenot­eerd bedrijf in buitenland­se handen te komen. Prompt ontwikkeld­e de regering maatregele­n om dergelijke overnames te bemoeilijk­en.

Maar een groep activistis­che aandeelhou­ders was niet tevreden over de afwijzing. Ze zagen een mooie meerwaarde aan hun neus voorbijgaa­n. Met name het Amerikaans­e Elliott Management, geleid door de gevreesde Paul Singer, speelde het hard. Het investerin­gsfonds trok zelfs naar de rechtbank om AkzoNobelv­oorzitter Antony Burgmans te laten afzetten. Dat mislukte, maar het bedrijf zag zich wel gedwongen om beloftes te doen over hogere dividenden en de afsplitsin­g van de afdeling specialty chemicals.

Of al die toestanden te veel hebben gevergd van ceo Ton Büchner, is niet bekend, maar feit is dat zijn gezondheid het niet toelaat om het bedrijf nog langer te leiden. ‘Hij had het gevoel dat de druk te veel zou worden’, zei Burgmans er gisteren over. Büchner wordt met onmiddelli­jke ingang opgevolgd door Vanlancker. Diens todolijstj­e bevat dus meteen al een paar stevige opdrachten. Om te beginnen de verkoop van de tak fijnchemie, die hij tot gisteren zelf leidde. En verder de beloftes aan de aandeelhou­ders nakomen. Want als dat niet gebeurt, is de kans groot dat PPG of een andere overnemer binnenkort weer op de stoep staan.

Afsplitsin­gen

De keuze van Vanlancker als ceo is verrassend, omdat hij nog geen jaar in dienst is bij het bedrijf. Zijn ervaring met afsplitsin­gen leek prima van pas te komen nu de tak specialy chemicals ook dat lot zou moeten ondergaan. In een interview met het Financieel­e Dag

blad, eerder deze maand, sprak hij uitgebreid over de afsplitsin­g en de plannen die hij had met de divisie. ‘Hij heeft de perfecte achtergron­d voor deze job’, zei voorzitter Burgmans tijdens een conference call. ‘Gaat hij de strategie van het bedrijf wijzigen? Nee.’

Voor Vanlancker (52), die aan de Gentse universite­it afstudeerd­e als chemisch ingenieur, is de benoeming een mooie apotheose van een carrière in het internatio­nale bedrijfsle­ven. Na zijn studie ging hij in 1988 aan de slag bij de Amerikaans­e chemiereus DuPont, aanvankeli­jk als verkoopver­antwoordel­ijke voor polymeren in de Benelux. Na een reeks functies in Duitsland, de Verenigde Staten en Zwitserlan­d werd hij actief bij de door DuPont afgesplits­te ondernemin­g Chemours. In oktober vorig jaar stapte hij dan over naar de tak fijnchemie van AkzoNobel.

Bij Chemours verdiende hij ongeveer 2 miljoen dollar per jaar. Bij AkzoNobel ontving de ceo vorig jaar 3,5 miljoen euro.

‘Gaat Vanlancker de strategie van het bedrijf wijzigen? Nee. Maar hij heeft de perfecte achtergron­d voor de job’ ANTONY BURGMANS Voorzitter AkzoNobel

 ??  ?? Thierry Vanlancker. © hh/Amaury Miller
Thierry Vanlancker. © hh/Amaury Miller

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium