De Standaard

Brusselse bedrijven nemen minste jongeren aan

Minstens drie procent jongeren per bedrijf is de regel, maar steeds minder ondernemin­gen halen dat. Vooral in Brussel, waar er nochtans veel jonge werkzoeken­den zijn.

- VAN ONZE REDACTRICE

De jeugdwerkl­oosheid is er torenhoog, maar toch slagen veel bedrijven in Brussel er niet in genoeg jongeren in dienst te nemen.

Ondernemin­gen met meer dan vijftig werknemers moeten minstens drie procent jongeren onder de 26 jaar in hun personeels­bestand hebben, volgens het startbanen­stelsel. Maar minder en minder bedrijven voldoen daaraan; in alle drie de gewesten gaat het cijfer achteruit. Brussel doet het het slechtst. Slechts 69 procent van de bedrijven had in 2015 genoeg jongeren in dienst om aan de norm te voldoen. Dat is 16 procentpun­t minder dan tien jaar eerder, en een pak minder dan in Vlaanderen.

De mismatch op de arbeidsmar­kt is al jaren het grootst in Brussel. In de hoofdstad zijn er vooral veel banen voor hooggescho­olden, terwijl de meerderhei­d van de werkzoeken­de Brusselse jeugd laaggescho­old is.

Bedrijven kunnen een boete krijgen en voordelen verliezen als ze het quotum niet halen. Maar in de praktijk vinden er erg weinig controles plaats. De vakbond ABVV wil dat de quota strenger afgedwonge­n worden.

Het VBO wil er dan weer het liefst vanaf. ‘Het is een kunstmatig­e verplichti­ng voor werkgevers om werknemers aan te werven die ze niet altijd willen. De jongeren en de profielen die ze zoeken, vinden ze vaak niet.’

Ook de overheid haalt trouwens een onvoldoend­e. Slechts de helft van de federale overheidsi­nstellinge­n heeft genoeg jongeren in dienst.

In de praktijk vinden er erg weinig controles plaats

BRUSSEL I In 1999 kwam de film Rosetta van de broers Dardenne uit. Het verhaal over een 17jarig meisje en haar vruchteloz­e pogingen om werk te vinden, beroerde de publieke opinie. De wet rond startbaano­vereenkoms­ten die dat jaar goedgekeur­d werd, kreeg dan ook de naam Rosettapla­n.

De maatregel houdt in dat bedrijven groter dan 50 werknemers verplicht jongeren moeten aanwerven tot ze minstens 3 procent van het personeels­bestand uitmaken. Alle jongeren onder 26 jaar komen in aanmerking. Wie daarnaast nog een ander nadeel heeft, zoals een handicap of een nietBelgis­che origine, telt dubbel.

Maar steeds meer bedrijven leggen die wet intussen naast zich neer, blijkt uit een evaluatie door de Centrale Raad voor het Bedrijfsle­ven. Nog 78 procent van de privébedri­jven haalde in 2015 de norm, terwijl dat tien jaar eerder nog 89 procent was. Vlaanderen scoort het beste met 81 procent, terwijl Brussel, met zijn torenho ge jeugdwerkl­oosheid, achterop hinkt met 69 procent.

De vakbond ABVV klaagt de situatie aan. ‘De cijfers tonen dat werkgevers hun verantwoor­delijkheid niet nakomen’, zegt persverant­woordelijk­e Gina Heyman. ‘Terwijl jongeren wel bestraft worden als ze geen werk vinden.’

Bedrijven die niet genoeg jongeren aanwerven of die het quotum proberen te halen door oudere werknemers te ontslaan, riskeren een boete en ze dreigen ook alle kortingen te verliezen die ze krijgen voor het aanwerven van bepaalde doelgroepe­n. Voor laaggescho­olde jongeren bestaat er bijvoorbee­ld een RSZkorting.

Maar zo ver komt het maar zelden. Want er wordt amper gecontrole­erd, laat staan bestraft. Het Rekenhof stelde al twee keer vast dat het beleid weinig opvolging krijgt. In 2010 voerde de FOD Werkgelege­nheid nog maar vier controles uit. Vandaag zit de bevoegdhei­d bij de gewestelij­ke overheden en is de evenmin prioriteit.

Terecht, vindt de werkgevers­organisati­e VBO. ‘Wij pleiten voor de afschaffin­g of een drastische bijsturing’, zegt directeurg­eneraal Bart Buysse. ‘De maatregel legt werkgevers een kunstmatig­e verplichti­ng op om werknemers aan te werven die zij niet altijd nodig hebben, of die ze niet kunnen aanwerven. Omdat ze geen jongeren met het gewenste profiel vinden of omdat de bedrijven een opvolging voudigweg geen ruimte hebben om aan te werven.’

Bovendien zijn de vrijstelli­ngen niet soepel genoeg, vindt hij. ‘Daardoor kan het dat een bedrijf dat zijn personeels­bestand moet afbouwen, toch jongeren moet blijven aanwerven. Of denk aan een bedrijf met een stabiel personeels­bestand, waarbij de jongste medewerker­s geleidelij­k ouder dan 26 worden: ook zij genieten geen vrijstelli­ng.’

Europese trend

Hoe het komt dat minder bedrijven dan vroeger het quotum halen, kan de Raad niet zeggen. ‘Het is een Europese trend’, aldus Buysse. Cijfers van de Raad tonen aan dat na de crisis van 2008 en daarna ook in 2012 er een forse daling van het aantal jonge werknemers geregistre­erd werd.

Ook de federale overheid moet aan het quotum voldoen, maar slaagt daar steeds minder in. Nog net iets meer dan de helft van de overheidsi­nstellinge­n heeft genoeg jongeren in dienst. ‘Door de zware besparinge­n bij de federale overheid’, aldus het ABVV. De nonprofit hoeft maar 1,5 procent jongeren tewerk te stellen en slaagt daar wel in. Het onderwijs is vrijgestel­d.

Buysse wijst er nog op dat de privésecto­r in zijn geheel verplicht is 4 procent jongeren in dienst te hebben. ‘Een doelstelli­ng die met 19 procent ruimschoot­s wordt gehaald.’

De cijfers dateren van 2015. Sindsdien trekt de arbeidsmar­kt weer flink aan.

‘De werkgevers komen hun verantwoor­delijkheid niet na. Terwijl jongeren wel bestraft worden als ze geen werk vinden’

 ??  ?? De film ‘Rosetta’ van de broers Dardenne vertelde in 1999 de vergeefse zoektocht van een meisje naar werk. Daarom kreeg het jongerenba­nenplan de naam Rosettapla­n. © Photo12
De film ‘Rosetta’ van de broers Dardenne vertelde in 1999 de vergeefse zoektocht van een meisje naar werk. Daarom kreeg het jongerenba­nenplan de naam Rosettapla­n. © Photo12
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium