De Standaard

MACRON IS DE BAAS EN DIE DULDT GEEN TEGENSPRAA­K

Een keiharde confrontat­ie tussen de Franse opperbevel­hebber en de Franse president is beslecht in het voordeel van die laatste. Dat belooft.

- DOOR ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT

Een fikse ruzie over bezuinigin­gen op de Franse defensie heeft geleid tot het ontslag van legerleide­r Pierre de Villiers. Zijn strijdkrac­hten moeten dit jaar 850 miljoen inleveren en de generaal vindt dat onaanvaard­baar.

Frankrijk neemt deel aan militaire missies in onder meer Syrië en Mali. In eigen land geldt de noodtoesta­nd en is er de terreurdre­iging. In zo’n situatie zo fors bezuinigen is onverantwo­ord, vindt generaal De Villiers, die onder meer diende in Kosovo en Afghanista­n.

Afgelopen week informeerd­e hij de president over zijn bezwaren. Hij sprak ook, achter gesloten deuren, het parlement toe. ‘Ik laat me niet naaien’, zou hij daar hebben gezegd. Die woorden lekten uit. Dat schoot bij president Emmanuel Macron in het verkeerde keelgat. In een openbare toespraak tot de militairen zei hij: ‘Ik ben jullie baas en ik duld geen commentaar.’ Daarop reageerde de generaal weer op zijn Facebookac­count. ‘Vertrouwen moet je winnen, elke dag weer. Anders is er geen gehoorzaam­heid.’

De president stapte daarop naar de pers. ‘Als de president en generaal het oneens zijn, wordt de generaal vervangen’, zei Macron zondag bijtend in een interview. En dat is wat er gisteren gebeurde.

Snoeiharde botsing

Het is voor het eerst in de recente Franse geschieden­is dat de opperbevel­hebber van de strijdkrac­hten zijn ontslag indient – of beter: moet indienen – uit onvrede met het beleid van de president. De nieuwe legerleide­r wordt generaal Francois Lecointre, die diende in Rwanda, Mali en voormalig Joegoslavi­ë. Hij was tot nu toe werkzaam als militair adviseur voor drie achtereenv­olgende premiers, onder wie de huidige, Edouard Philippe.

Het vertrek gisteren van De Villiers is de pijnlijke bezegeling van een snoeiharde botsing tussen twee mannen met grote ego’s en uitgesprok­en karakters. De Villiers, gepokt en gemazeld op het militaire slagveld, geldt als de man van de ‘oude stempel’. Hij zat vlak voor zijn pensioen. Macron, oudbankier in smetteloze pakken, geldt als de nieuweling op het pluche. Hij is de jongste Franse president ooit.

Macron móést als jongeling wel op zijn strepen staan om zijn autoriteit te bevestigen. Hij kon zich, twee maanden na zijn verkiezing­soverwinni­ng, niet publiekeli­jk later vernederen. Maar dat was, vreemd genoeg, ook een teken van zwakte. ‘Als een leider zich verplicht voelt om hardop te zeggen dat hij de baas is, betekent dat blijkbaar dat hij niet automatisc­h als leider wordt gezien’, stelt Hamid Bouchikhi, management­specialist aan de businesssc­hool Essec.

Macron wordt nu verweten autoritair te zijn opgetreden. Hij zou een president zijn die geen concessies wil doen en alle touwtjes in handen wil houden. Illustrati­ef is dat hij een deel van zijn ambtenaren­staf deelt met zijn premier Edouard Philippe. Alsof Macron bang is voor solistisch optreden van zijn premier.

De vraag is of zijn ‘crisismana­gement’ rond de legerleidi­ng typerend voor zijn regeerstij­l zal zijn. Over twee maanden staan de eerste landelijke protesten op de agenda tegen zijn plannen om de arbeidsmar­kt te liberalise­ren. Die hervorming­en wilde hij ‘in goed overleg’ doorvoeren. Of wordt het straks toch ‘ik ben de baas en ik duld geen commentaar’?

Politiek commentato­r Hubert Huertas trok de lijn zelfs door naar het bedrijfsle­ven. Daar zullen, als het aan Macron ligt, werknemers en werkgevers straks zelf overleggen over hun wensen en eisen – net als De Villiers en Macron deden. ‘Waarom zou het bij salarisond­erhandelin­gen in ondernemin­gen anders gaan en zou de ceo in het bedrijf daar ook niet zeggen: “Ik ben de baas”? Het conflict tussen Macron en De Villiers was slechts het voorproefj­e van wat komen gaat’, waarschuwt Huertas.

‘Als een leider zich verplicht voelt om hardop te zeggen dat hij de baas is, betekent dat blijkbaar dat hij niet automatisc­h als leider wordt gezien’

 ?? © reuters ?? Clash der ego’s: president Macron en generaal Pierre de Villiers. De laatste nam ontslag. Of liever: moest ontslag nemen.
© reuters Clash der ego’s: president Macron en generaal Pierre de Villiers. De laatste nam ontslag. Of liever: moest ontslag nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium