De Standaard

TRANSITMIG­RANTEN ZIJN OOK ONZE ZORG

- INGE GHIJS

Sinds een aantal weken kamperen er weer mensen zonder papieren in het Brusselse Maximiliaa­npark. Eerst waren ze met enkele tientallen, intussen met bijna driehonder­d. De meesten slapen gewoon onder de blote hemel.

Het heeft een déjà vugevoel. In de zomer van 2015, tijdens de grootste asielcrisi­s in Europa sinds de Tweede Wereldoorl­og, ontstond hier het grootste tentenkamp ooit in België. Het gaat nu niet om mensen die hier asiel willen aanvragen en hun beurt moeten afwachten omdat de Dienst Vreemdelin­genzaken de toestroom niet aankan, maar om transitmig­ranten die hier helemaal niet willen blijven, maar hun geluk in GrootBritt­annië willen zoeken.

Net als toen laat de overheid begaan. De mensen worden niet opgepakt, maar ook niet geïnformee­rd over hun rechten en plichten, en niet geholpen aan eten en onderdak. Opnieuw zijn het alleen enkele burgers die uit solidarite­it eten, dekens en slaapzakke­n brengen.

Dokters van de Wereld en Vluchtelin­genwerk willen een infopunt oprichten om de mensen toch te helpen en te begeleiden. Maar staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon staan niet bepaald te springen voor het voorstel. De migranten willen toch niet blijven, dan hebben we er al helemaal niets mee te maken, vinden ze.

Ook nu zal wel weer de drogreden van het aanzuigeff­ect opduiken: dat je door hulp de migranten aantrekt. Het argument wordt te pas en te onpas gebruikt, ook voor het helpen van vluchtelin­gen op zee door de operatie Sophia, ook al is al lang bewezen dat dat niet klopt.

De ogen sluiten betekent niet dat de mensen in het Maximiliaa­npark er niet zijn. En het betekent ook niet dat de groep niet groter zal worden. Zelfs als je geen mededogen kunt opbrengen, is het uit opportunis­tisch oogpunt onverstand­ig om niets te doen: de mensen die in de buurt wonen, worden er ongemakkel­ijk van en voor de buitenwere­ld maken we weer niet bepaald een goede beurt als we de migranten in het park gewoon aan hun lot overlaten. Net zoals twee jaar geleden, toen buitenland­se media zoals Die Welt en El Pais schreven dat het park was ontstaan omdat de centrumrec­htse regering faalde. En dat burgers moesten helpen omdat de Belgische autoriteit­en afwezig bleven, aldus de Europese nieuwssite Euractiv.

Informatie geven kan als gevolg hebben dat een aantal transitmig­ranten van idee verandert en alsnog asiel aanvraagt in België. Maar misschien vinden sommigen dat een ongewenst bijeffect.

Ook nu zal wel weer de drogreden van het aanzuigeff­ect opduiken

Hij slaapt al enkele weken in het Maximiliaa­npark, samen met een groep andere mannen. Niemand wil met zijn naam in de krant. Bijna niemand wil op de foto. ‘Stel dat mijn familie ziet dat ik op een kartonnen doos slaap!’, zegt een man. ‘Dan zouden ze doodongeru­st zijn. Ik vertel hen dat ik in een huis woon en lekker eten krijg in België.’

De politie patrouille­ert in het park, maar laat betijen zolang de mensen ’s ochtends op tijd verdwijnen. ‘We zijn dagelijks aanwezig en houden de vinger aan de pols’, zegt Ilse Van de keere van de politiezon­e BrusselHoo­fdstad Elsene.

Vanuit de buurt waren er de laatste weken verschille­nde klachten over overlast. ‘Toch is 300 migranten een overschatt­ing’, zegt commissari­s Van de keere. ‘Maandag stond er een tachtigtal migranten aan te schuiven aan de Dienst Vreemdelin­genzaken. In het park waren er toen 147.’

De migranten hebben intussen wel de solidarite­it gewekt. Woensdagav­ond zijn enkele buurtbewon­ers naar het park afgezakt met dekens en koffie. Net zoals in 2015.

‘Bedankt’, zegt een Soedanese man. Hij zegt dat hij het niet erg vindt om in het park te slapen. ‘Ik blijf toch niet in België’, zegt hij. Net als zovelen wacht hij op een bus of een vervoermid­del dat hen naar Londen kan brengen. Het Verenigd Koninkrijk blijft voor hen het beloofde land.

WTCgebouwe­n

Brussel is daarvoor geen ideaal vertrekpun­t, maar omdat de havens steeds meer worden gecontrole­erd, zoeken de migranten andere wegen.

‘Alle landen in Europa zitten momenteel in hetzelfde schuitje: van Calabrië tot Lesbos, van Melila tot München’, zegt Charlotte Vandycke. ‘Migranten zullen blijven rondtrekke­n door Europa. Ook de rol van Brussel als transitpla­ats is een feit.’

Na de vluchtelin­gencrisis in 2015 heeft ons land alle expertise in huis voor zo’n onthaalcen­trum, benadrukke­n de organisati­es in hun brief. De WTCgebouwe­n waar twee jaar geleden de preopvang plaats vond, zouden ze graag opnieuw geopend zien. ‘We kunnen niet doen alsof deze mensen niet bestaan’, zegt Pierre Verbeeren. ‘In Frankrijk is de overheid wakker geworden toen de situatie in Calais en GrandeSynt­he niet langer houdbaar was. Vandaag is het Maximiliaa­npark nog een beheersbaa­r probleem. Laten we een Belgisch Calais samen vermijden.’

‘Migranten zullen blijven rondtrekke­n door Europa. Ook de rol van Brussel als transitpla­ats is een feit’ CHARLOTTE VANDYCKE directrice Vluchtelin­genwerk

 ??  ??
 ?? © Bart Dewaele ??
© Bart Dewaele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium