De Standaard

Schauvlieg­e: ‘Bangmakeri­j van anderen over uw bouwgrond’

- VAN ONZE REDACTRICE EVELINE VERGAUWEN

Er speelde zich gisteren een opvallend wellesniet­esspel af over een nieuwe rondzendbr­ief van minister Joke Schauvlieg­e (CD&V), waarover deze krant berichtte (DS 19

juli). De Vlaamse Confederat­ie Bouw beweerde samen met burgemeest­er van DilsenStok­kem Lydia Peeters (Open VLD) dat Schauvlieg­e een eigen huis bouwen in ‘onbewoond gebied’ moeilijker maakt. Schauvlieg­e ontkende dat. Hoe zit het nu?

1. Wordt bouwen moeilijker?

De bron van alle onduidelij­kheid is een passage in de rondzendbr­ief:

‘Wie bijkomende woon en werkfuncti­e in onbebouwde gebieden wil creëren moet een grondig onderbouwd­e behoefte en voorzienin­genstudie voorleggen.’ Die studie moet bewijzen dat hetzelfde project niet binnen de bebouwde gebieden kan worden ontwikkeld.

Volgens een adviseur van Schauvlieg­e duidt die passage op twee gevallen: huizen of een bedrijvent­errein bouwen in een natuur of landbouwge­bied (wat niet vaak gebeurt) wordt moeilijker, en vooral woonuitbre­idingsgebi­eden aansnijden in afgelegen gebied. Over Vlaanderen ligt nog duizenden hectare woonuitbre­idingsgebi­ed verspreid. Dat zou, onder meer in het kader van de betonstop, niet allemaal bebouwd mogen worden. Dit is een eerste stap om dat moeilijker te maken. Maar voor mensen met een bouwgrond verandert er niets, beweert het kabinet.

2. Wat wil Schauvlieg­e bereiken?

Met deze richtlijne­n voor de gemeenten wil Schauvlieg­e een kleine stap zetten richting 2040. Tegen dan mag er geen nieuwe open ruimte meer aangesnede­n worden. Nu wordt het alleszins moeilijker om woonuitbre­idingsgebi­eden te ontwikkele­n, tenminste als ze ver van de kernen liggen.

3. Waarom slaan sommigen alarm?

Schauvlieg­e zelf wijt dat aan ‘bangmakeri­j van anderen’ in de media. De bouwsector kijkt met argusogen naar alles wat met de betonstop te maken heeft. En hoewel Schauvlieg­e de rondzendbr­ief niet verwarrend vindt, vraagt ook de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) meer informatie. ‘Voor de gemeenten moet het duidelijk zijn wat precies het onderschei­d is tussen bebouwd en onbebouwd gebied, én wanneer er dan juist een behoeftest­udie afgeleverd moet worden’, zegt Xavier Buijs, specialist ruimtelijk­e ordening.

Het wordt moeilijker het woonuitbre­idingsgebi­ed in Vlaanderen te bebouwen

 ?? © Fred Debrock ?? Wie al bouwgrond heeft gekocht, hoeft zich geen zorgen te maken, aldus het kabinetSch­auvliege.
© Fred Debrock Wie al bouwgrond heeft gekocht, hoeft zich geen zorgen te maken, aldus het kabinetSch­auvliege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium