De Standaard

Politici zoeken goedkopere tvsterren

Chris Evans, bekend van ‘Top gear’, zal dit jaar 2,5 miljoen euro verdienen bij de BBC. Dat de BBC de lonen moest bekendmake­n, was een nederlaag voor de publieke omroep.

- INGE SCHELSTRAE­TE

De BBC stelde gisteren zijn jaarraport voor. Daarin zit voor het eerst een lijst van werknemers die meer dan 150.000 pond (169.000 euro) per jaar verdienen. Bovenaan op die lijst staan drie mannen. Chris Evans, bekend van Top Gear maar ook dj van de ochtendsho­w op Radio 2, zal dit jaar ongeveer 2,5 miljoen euro opstrijken. Oudvoetbal­ler Gary Lineker, commentato­r van Match of the day, is goed voor ongeveer 2 miljoen euro. Graham Norton staat op de derde plaats met 960.000 tot 1 miljoen euro.

De eerste vrouw staat pas op de achtste plaats en verdient een pak minder dan deze heren. Claudia Winkleman, presentatr­ice van

Strictly come dancing en het filmprogra­mma Film 2017, mag dit jaar rekenen op 509.000 tot 565.000 euro. Bij de 96 topverdien­ers van de BBC zijn maar 34 vrouwen. Tony Hall, de directeur van de BBC, vindt dat een probleem. ‘De BBC is diverser dan gemiddeld in de audiovisue­le media en de publieke sector, maar het moet nog beter. Tegen 2020 willen we pariteit tussen mannen en vrouwen op het scherm en in leidende functies.’

De BBC heeft zich lang verzet tegen de bekendmaki­ng van de salarissen. Maar haar vergunning liep af op 31 december 2016, en de overheid eiste onder meer dat de grootverdi­eners werden bekendgema­akt voor het een nieuwe vergunning uitreikte. Volgens de Britse minister van Cultuur Karen Bradley zal dit leiden tot besparinge­n. De BBC heeft vorig jaar 4 miljoen pond (4,52 miljoen euro) bespaard op salarissen voor presentato­ren, dj’s en journalist­en die op het scherm komen.

Hall denkt dat het ertoe zal leiden dat commerciël­e zenders zijn bekendste gezichten komen ‘stropen’. ‘Op termijn zal het de belastingb­etaler geld kosten in plaats van te besparen.’ Omdat een kwart van de inkomsten van de BBC uit de verkoop van programma’s komt, vreest hij uiteraard voor een leegloop van bekende namen bij de BBC.

Balkenende­norm

GrootBritt­annië is niet het enige land waar de politiek snoeit in de publieke uitgaven. In Nederland is sinds 2013 de ‘balkenende­norm’ van toepassing, officieel de Wet Normering Topinkomen­s (WNT). Die bepaalt dat werknemers in de publieke sector niet meer mogen verdienen dan een minister. Tot dit jaar was er een overgangsr­egeling waarbij ze een extraatje konden verdienen, maar dit jaar mogen nieuw aangeworve­n tvgezichte­n maximaal 181.000 euro verdienen.

Alleen mag de raad van bestuur van de NPO niet ingrijpen in lopende contracten tussen presentato­ren en ledenomroe­pen. De Nederlands­e Publieke Omroep (NPO) noemt namen noch bedragen, maar het is een publiek geheim wie meer verdient. Dat zijn mensen als Ivo Niehe, dj Giel Beelen en Matthijs van Nieuwkerk van De wereld draait door. Van Nieuwkerk zou 580.000 euro verdienen bij BNNVara. Een paar jaar geleden sloeg hij een voorstel van RTL af dat hem een miljoen per jaar zou hebben opgebracht. Maar een loonsverla­ging zou hij niet aanvaarden. ‘Dat zou betekenen dat ik straks voor hetzelfde werk, namelijk dagelijks een aantrekkel­ijke talkshow maken en presentere­n, elders een reusachtig veel zonniger beloning krijg’, zei hij in het tvblad Broad

cast Magazine. Maar zolang Van Nieuwkerk niet vertrekt bij BNNVara, blijven zijn huidige contract en salaris van kracht.

Talkshow niet inbegrepen

Ook de Britse regeling is niet zo waterdicht als de overheid beweert. Graham Norton zal dit jaar een miljoen verdienen bij de BBC voor zijn zaterdagsh­ow op BBC Radio 2 en de presentati­e van het Eurovisies­ongfestiva­l. Maar zijn Volgens de Britse minister van Cultuur Karen Bradley zal de bekendmaki­ng van de lonen leiden tot besparinge­n, volgens de BBCdirecte­ur zal het ertoe leiden dat commerciël­e zenders zijn bekendste gezichten komen ‘stropen internatio­naal veel bekendere televisiet­alkshow wordt geproducee­rd door een extern productieb­edrijf, So Television. De BBC betaalt het productieh­uis, dat Norton op zijn beurt vergoedt.

Wat de bestuurder­s van de VRT verdienen, is bekend. Ceo Paul Lembrechts verdient per jaar 247.572 euro bruto. De zes leden van het directieco­llege, zonder Lembrechts, verdienen samen 898.415 euro bruto. De vergoeding­en van de leden van de raad van bestuur worden al sinds 2014 gepublicee­rd in het jaarversla­g van de VRT.

‘Voor schermgezi­chten ligt het moeilijker’, zegt woordvoerd­er Hans Van Goethem. ‘Dat is vertrouwel­ijke info tussen die gezichten en/of hun productieh­uis enerzijds en de VRT anderzijds. Het varieert uiteraard ook naargelang het soort programma, hun statuut, enzovoort.’

‘De Vlaamse markt is zoveel kleiner dan de Nederlands­e, dat onze lonen bescheiden­er zijn’, zegt hij. ‘En de Britse markt is eigenlijk een internatio­nale markt, dus dat niveauvers­chil is nog groter. Ik heb de indruk dat de hoogte van de vergoeding bij ons meestal meer samenhangt met de betrokkenh­eid en de geïnvestee­rde tijd dan met bekendheid van het schermgezi­cht – wie betrokken was bij de ontwikkeli­ng van een format, verdient meer dan iemand die vooral presenteer­t.’

Philippe Geubels

Beide factoren telden natuurlijk mee in het exclusivit­eitscontra­ct voor vier jaar dat Philippe Geubels met Eén afsloot. Geubels ontwikkelt op dit moment het nieuwe programma Taboe, waarin hij mensen opzoekt die gehandicap­t of erg ziek zijn, en hen vraagt welke moppen over hun probleem ze grappig vinden, en welke taboe zijn. Geubels heeft in Nederland ook een exclusivit­eitscontra­ct, met de zender RTL. Noch VRT, noch RTL hebben bekendgema­akt hoeveel geld ze voor de exclusieve diensten van de bekende komiek overhadden.

 ??  ?? Chris Evans van ‘Top gear’: 2,5 miljoen euro per jaar. © bbc world wide/Rod Fountain
Chris Evans van ‘Top gear’: 2,5 miljoen euro per jaar. © bbc world wide/Rod Fountain
 ??  ?? Matthijs van Nieuwkerk: 580.000 euro per jaar. © belga
Matthijs van Nieuwkerk: 580.000 euro per jaar. © belga
 ??  ?? Graham Norton: 1 miljoen euro. © bbc
Graham Norton: 1 miljoen euro. © bbc
 ??  ?? Gary Lineker van ‘Match of the day’: 2 miljoen euro. © belgaimage
Gary Lineker van ‘Match of the day’: 2 miljoen euro. © belgaimage

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium