De Standaard

Charles Manson

-

Een man als Charles Manson kan altijd opnieuw opstaan, denkt psychiater KIRSTEN CATTHOOR. Onzekere, afhankelij­ke, angstige vrouwen laten zich vlot leiden door een sterke figuur.

Hoe Charles Manson vandaag te begrijpen? De goeroe van ‘The Family’, een sekte, zette in de nacht van 8 op 9 augustus 1969 zijn leden ertoe aan zes mensen brutaal te vermoorden, onder wie de actrice Sharon Tate. Manson, die zelf niet deelnam maar grote invloed uitoefende op zijn leden, kreeg levenslang. Maar in de gevangenis krijgt hij nog steeds veel ‘fanmail’.

Hij is iemand met een antisocial­e persoonlij­kheidsstoo­rnis. Zijn karakter, zijn geweten en zijn zelfbeeld werden verkeerd gevormd in zijn jeugd: zijn moeder was 16 jaar toen ze hem kreeg. Ze dronk en spendeerde veel tijd achter de tralies. In een pleeggezin vlotte het niet. Thuis was hij daarna niet meer welkom. Om te overleven op straat begon hij criminele activiteit­en te ontwikkele­n. Hij was genetisch en sociaal zwaar belast.

Hoewel ze manipulere­n, uitbuiten en de rechten van anderen misbruiken, kunnen deze mensen zich charmant, charismati­sch, geestig en gedreven gedragen. Mooie praatjes, veel beloftes. Het dient de bevredigin­g van behoefte aan aandacht, waardering en bewonderin­g. Vroeger dacht men dat deze mensen niet in staat waren zich in te leven in het lijden van anderen. Uit onderzoek is echter gebleken dat ze perfect aanvoelen wat anderen denken, voelen en meemaken, maar het doet hen niets.

Wanneer hij jonge vrouwen in gelijkaard­ige, kwetsbare sociale posities ontmoette, kon hij zijn kleine vergrijpen gemakkelij­k ‘uitleggen’. Hij wees op de noodzaak van zijn acties en riep zo medelijden op. Alleenstaa­nde vrouwen palmde hij in met verhalen over vrije liefde en samenhorig­heid.

Vervolgens, langzaam maar zeker, richtte hij zich tot hen met verhalen over een gemeenscha­ppelijke vijand. Zulke onzekere, afhankelij­ke, angstige vrouwen laten zich vlot leiden door een sterke figuur, die er ook aantrekkel­ijk uitzag: als een popster, met zijn lange haren en baard. Hij was hun raadgever, geestelijk­e leider en goeroe, voor wie ze levensdeli­cten uitvoerden, zonder dat hij zijn handen vuil moest maken.

Kan Charles Manson altijd opnieuw opstaan? De vraag stellen is ze beantwoord­en. De interactie tussen de behoefte om aanbeden te worden en een wanhopig verlangen erbij te horen, kan altijd leiden tot destructiv­iteit.

In deze aftelrubri­ek met veertig aflevering­en wegen we elke dag een sixtieserf­stuk op zijn actuele relevantie.

MORGEN (enkel online): de lokroep van India. www.standaard.be/summeroflo­ve

 ??  ?? Kwetsbare vrouwen palmde hij in met verhalen over vrije liefde en samenhorig­heid
Kwetsbare vrouwen palmde hij in met verhalen over vrije liefde en samenhorig­heid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium