De Standaard

Berlijn kapittelt Ankara

-

Na de arrestatie van een Duitse mensenrech­tenactivis­t dreigt Berlijn ermee Europese financiële steun aan Turkije stop te zetten.

BRUSSEL/BERLIJN I De Duitse regering tilt zwaar aan de arrestatie van de Duitse mensenrech­tenactivis­t Peter Steudtner door de Turkse politie. Hij werd op 5 juli samen met negen Turkse collega’s opgepakt in een hotel nabij Istanbul. Vier van hen werden later vrijgelate­n. Steudtner en de vijf anderen, onder wie directeur Idil Eser van Amnesty Internatio­nal, werden in voorlopige hechtenis geplaatst – wat in Turkije tot vijf jaar kan oplopen. Zij worden beschuldig­d van lidmaatsch­ap van een (niet nader genoemde) gewapende terreurgro­ep en van banden met prediker Fethullah Gülen.

Dramatisch­e escalatie

De woordvoerd­er van kanselier Angela Merkel sprak van een ‘ernstige en trieste’ fase in de relaties tussen Duitsland en Turkije. Minister van Buitenland­se Zaken Sigmar Gabriel gewaagde van een ‘dramatisch­e escalatie’ en onderbrak zijn vakantie voor een crisisverg­adering waarop besloten werd de Turkse ambassadeu­r op het matje te roepen.

Na afloop liet de Duitse rege ring verstaan dat ‘ze het belangrijk vindt de Europese financiële steun aan Turkije opnieuw te bekijken in het licht van de jongste gebeurteni­ssen’. De verklaring verwijst naar de drie miljard euro die Turkije zou krijgen in ruil voor hulp bij het inperken van de migrantens­troom naar Europa.

‘Een voorvechte­r voor mensenrech­ten en democratie zoals Steudtner vergelijke­n met aanhangers van terroriste­n is absurd’, zei de woordvoerd­er van Gabriel. Steudtner geeft in opdracht van ngo’s opleidinge­n in de mensenrech­ten. Hij werkt vooral in Afrika en heeft geen echte band met Turkije.

Die Welt dient klacht in bij Turks hof tegen detentie van correspond­ent Deniz Yucel

Mislukte staatsgree­p

De arrestatie van de Duitser is de jongste in een groeiende reeks conflicten tussen Berlijn en Ankara, zoals de arrestatie van de Duitse Turk Deniz Yucel, correspond­ent van Die Welt. Hij werd in februari gevangenge­zet nadat hij bericht had uitbracht over emails van president Erdogans schoonzoon, die tevens minister van Energie is. Daaruit bleek Turkse steun voor Syrische jihadisten.

Die Welt diende gisteren een klacht in bij de hoogste Turkse rechtbank tegen de detentie van Yucel.

De regeringMe­rkel tilt ook zwaar aan het feit dat Duitse parlements­leden geen bezoek mochten brengen aan Duitse militairen die in het raam van de strijd tegen Islamitisc­he Staat op een Turkse basis zijn gestatione­erd.

Ankara zit dan weer in de maag met het feit dat Berlijn Turkse militairen die asiel zochten in Duitsland, niet wil uitleveren. Zij worden verdacht van betrokkenh­eid bij de mislukte staatsgree­p van een jaar geleden.

 ?? © reuters ?? Ook in België werd actie gevoerd tegen de arrestatie­s. Philippe Hensmans, directeur van Amnesty Internatio­nal België, protesteer­t tegen de detentie van zijn Turkse collega.
© reuters Ook in België werd actie gevoerd tegen de arrestatie­s. Philippe Hensmans, directeur van Amnesty Internatio­nal België, protesteer­t tegen de detentie van zijn Turkse collega.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium