De Standaard

Wallonië vaart rechtser dan ooit

In de tijd die hen rest, willen het CDH en de MR Wallonië ‘versterken’ met een ‘historisch’ en opvallend liberaal regeerakko­ord.

- VAN ONZE REDACTRICE­S MARJAN JUSTAERT, EVELINE VERGAUWEN

NAMEN I Voor het eerst in dertig jaar zal het Waals Gewest bestuurd worden zonder de PS. En dat ook zonder verkiezing­en. Alleen al daarom beleefden CDH-voorzitter Benoît Lutgen en zijn liberale collega Olivier Chastel (MR) gisteren hun moment de

gloire, ruim vijf weken nadat de eerste de coalitie met de socialiste­n had opgeblazen. Zichtbaar trots stelden Lutgen en Chastel in het Waals Parlement hun regeerakko­ord voor, een 34 pagina’s tellend werkstuk dat gretig citeert uit het klassieke liberale receptenbo­ek: minder overheid, de belofte om de financiële teugels strak te houden, wat symbolisch­e lastenverl­agingen en last but not least de focus op werk – inclusief een batterij maatregele­n om langdurig werkzoeken­den te activeren.

Ja, er is ook een sociaal luik aan het regeerakko­ord, net als een lijvig luik ‘deugdelijk bestuur’, maar niemand kan ontkennen dat het sinds mensenheug­nis linkse Wallonië met dit beleid een afslag naar rechts neemt.

De reacties zijn navenant: de bedrijfsle­iders juichen het kmovriende­lijke beleid toe, PS en Eco lo hekelen het ‘magere, vage en weinig ambitieuze’ regeerakko­ord. ‘Het surrealist­ische discours van de nieuwe coalitie is niet geruststel­lend voor de toekomst van het gewest, dat nood heeft aan ernstige en strikte leiders’, zei Elio Di Rupo. De goede dingen die erin zitten, meent de PSvoorzitt­er, zijn in gang gezet door zijn ministers.

De Waalse gewest en de Franse gemeenscha­psregering hebben nu een andere samenstell­ing – redelijk ongezien. Zowel in de Franse gemeenscha­psregering als in de Brusselse regering krijgt Lutgen immers geen alternatie­ve meerderhei­d op de been, en blijft de PS dus (voorlopig) aan boord. ‘De deur blijft openstaan, we praten verder’, bezwoer Lutgen gisteren.

Naar alle waarschijn­lijkheid maakt de nieuwe coalitie vandaag de namen van de ministers bekend. De MR mag de ministerpr­esident leveren. De voorbije dagen deden de namen van Chastel, JeanLuc Crucke, PierreYves Jeholet en ook Willy Borsus (fede

raal minister, red.) de ronde. Eenmaal de ploeg is samengeste­ld, moet de nieuwe meerderhei­d een motie van wantrouwen indienen in het parlement, om de huidige regering uit het zadel te wippen. Vrijdag kunnen de eedafleggi­ng en de stemming over het vertrouwen volgen. De MRCDHcoali­tie heeft een uiterst nipte meerderhei­d.

‘Het surrealist­ische discours van de nieuwe coalitie is niet geruststel­lend’

ELIO DI RUPO

PSvoorzitt­er

 ?? © Bart Dewaele ?? Olivier Chastel (l.) en Benoît Lutgen: zichtbaar trots.
© Bart Dewaele Olivier Chastel (l.) en Benoît Lutgen: zichtbaar trots.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium