De Standaard

Londen, Frankfurt en Schiphol wijzen de weg

Minder lawaai kan ook zonder boetes

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E

BRUSSEL I Vliegtuigl­awaai en volkswoede, ze gaan niet alleen in Brussel hand in hand. In Londen moest de politie eerder dit jaar uitrukken nadat drie mannen zich hadden vastgekete­nd aan hun auto’s, waarmee ze een cruciale tunnel naar London Heathrow versperden. Hun doel: de aanleg van een derde start en landingsba­an tegenhoude­n.

Overal ter wereld worstelen overheden en luchthaven­uitbaters al decenniala­ng met de tweestrijd tussen rendabilit­eit en jobs en de leefbaarhe­id voor de omwonenden. Om die laatste te garanderen, kiest de Brusselse regering ervoor geluidsnor­men op te leggen en overtredin­gen te beboeten, tot ongenoegen van de luchthaven en luchtvaart­maatschapp­ijen.

Kan het anders? Een blik op het buitenland toont een waaier aan maatregele­n die overheden kunnen nemen om de leefbaarhe­id rond luchthaven­s te verhogen. En die hoeven niet noodzakeli­jk banen te kosten.

Langere nachten, minder klachten

Zijn opstijgend­e en dalende vliegtuige­n overdag vreselijk lastig, ’s nachts worden ze een waar gevaar voor de volksgezon­dheid. Onderzoek toont aan dat voor iedere extra decibel aan vliegtuigl­awaai het risico op een hart of herseninfa­rct toeneemt met 5 procent.

Daarom beperken overheden wereldwijd het aantal nachtvluch­ten. Op Brussels Airport (BA) mogen op jaarbasis maxi maal 11.000 vliegtuige­n landen tussen 23 uur en 6 uur, terwijl hoogstens 5.000 vluchten mogen opstijgen. Dat leidt tot gemiddeld 45 vliegbeweg­ingen per nacht. Op vrijdag na 1 uur en in het weekend na 24 uur mag, op een uitzonderi­ng na, geen enkel vliegtuig vertrekken.

Daarmee situeert BA zich in de Europese middenmoot: London Heathrow laat amper zestien vliegbeweg­ingen per nacht toe, op Schiphol Amsterdam zijn dat er 88.

Maar misschien belangrijk­er nog dan de hoeveelhei­d vluchten is de lengte van de ‘nacht’. In die periode gelden strengere normen: alleen de minder luidruchti­ge vliegtuige­n zijn toegestaan, landen moet gebeuren vanop grotere hoogte en als het kan via een stille glijvlucht.

Op Schiphol werd de ‘nacht’ twee jaar geleden verlengd: in plaats van tussen 23 en 6 uur, zoals op BA, is het er sindsdien ‘nacht’ van 22.30 uur tot 6.45 uur. De verlenging kwam er na een succesvoll­e proef, waaruit bleek dat daardoor zo’n zevenhonde­rd mensen minder ernstig gehinderd werden dan voorheen.

En het kan nog radicaler: op heel wat kleinere luchthaven­s, zoals die van het Duitse Hamburg, het Italiaanse Napels of het Franse Toulouse, maar ook op Frankfurt Internatio­nal Airport – de op drie na drukste luchthaven van Europa – is het tussen 23 en 5 uur volledig stil. Er mag dan geen enkel vliegtuig landen of vertrekken. De maatregel volgde in Frankfurt op wekenlange bezettinge­n van de grootste luchthaven­terminal door duizenden omwonenden.

Aan de verkeerde kant van de stad

Stijgt er vanuit Frankfurt dan ’s nachts geen enkel vliegtuig op? Toch wel, maar verder van de bewoonde wereld, vanop de kleinere luchthaven FrankfurtH­ahn. Die ligt op 125 km van de grootstad en kreeg forse investerin­gen van beheerder Fraport AG, dat op die manier Frankfurt Airport ontlastte.

Voorbeelde­n van luchthaven­s die (een deel van) hun activiteit­en verplaatst­en naar meer afgelegen gebied wegens hinder en/of een gebrek aan uitbreidin­gsmogelijk­heden zijn er in overvloed, zegt Hugo Gordijn, die onderzoek doet bij het Nederlands­e Kennisinst­ituut voor Mobiliteit­sbeleid. ‘Parijs is intussen aan zijn derde luchthaven toe, net als München. Ook in Noorwegen, Zweden en Finland kon nog ruimte gevonden worden voor een nieuwe lucht haven ver van de stad. Milaan kreeg er Malpensa bij.’ En ga zo maar door.

‘Maar zet alle luchthaven­s van Europa naast elkaar, en ik denk niet dat er één is die nog slechter gelegen is dan die in Zaventem’, zegt Luc Dekoninck (UGent), die mee het jaarlijkse geluidscon­tou

renrapport van de luchthaven opstelt. Niet dat die zo uitzonderl­ijk dicht bij een stadscentr­um ligt: ook Schiphol ligt met 12 kilometer dicht bij Amsterdam, net als Frankfurt Airport.

Het grote verschil zit hem in de oriëntatie van de start en landingsba­nen. Zelden leiden die vliegtuige­n over zo’n dichtbevol­kt gebied als in Brussel. De banen in een andere richting leggen is nooit een optie geweest: de wind laat dat niet toe. ‘Brussels Airport ligt sinds jaar en dag aan de verkeerde kant van de stad.’

London Heathrow laat amper 16 vliegbeweg­ingen per nacht toe, op Schiphol Amsterdam zijn dat er 88 ‘Ik denk niet dat er in Europa één luchthaven slechter gelegen is dan die in Zaventem’ LUK DEKONINCK UGent

‘Bouwstop rond luchthaven’

En nog steeds komen er in de omgeving van de luchthaven heel wat nieuwe woningen bij. ‘Wanneer ik ter plaatse metingen uitvoer, stoot ik telkens weer op straten vol nieuwbouww­oningen’, zegt Dekoninck. ‘Wie verzint zoiets? Als de luchthaven, of een deel ervan, verhuizen geen optie is, dan moeten we er op zijn minst op toezien dat niet nog meer mensen onder de vliegroute­s gaan wonen. Er moet een bouwstop komen.’

Tal van buitenland­se overheden voeren al jarenlang een actief beleid van ruimtelijk­e ordening, bedoeld om wonen en vliegen zo veel mogelijk ruimtelijk op elkaar af te stemmen. Zo is de woningbouw in een ruime omtrek rond de start en landingsba­nen van Schiphol al dertien jaar lang aan strikte voorwaarde­n onderworpe­n. In het gebied waar een gemiddeld geluidsniv­eau van 58 decibel wordt gemeten, was de bouw van nieuwe woningen, ziekenhuiz­en of scholen tot vorig jaar volledig verboden.

In een vergelijkb­aar gebied rond BA woonden in 2015 ruim 96.000 mensen. Maar de Vlaamse en de Brusselse overheden hebben tot vandaag amper een beleid van ruimtelijk­e ordening rond de luchthaven. Gebrek aan stabilitei­t

In het ‘actieplan omgevingsl­awaai’ van de Vlaamse overheid worden ‘een bouwverbod op bouwrijpe percelen’ en een ‘verbod op het aansnijden of verder ontwikkele­n van woonuitbre­idingsgebi­eden’ naar voren geschoven. Maar de kans dat daarvan snel werk wordt gemaakt, lijkt

uiterst klein. ‘Het probleem van de luchthaven is het gebrek aan stabilitei­t op het vlak van banengebru­ik en vliegroute­s’, luidt het bij minister van Milieu Joke Schauvlieg­e (CD&V). ‘Ingrepen in de ruimtelijk­e ordening blijven daardoor noodgedwon­gen dode letter.’ Hetzelfde geldt voor de isolatie van zwaar getroffen woningen (zie inzet).

Buitenland­se voorbeelde­n tonen dat mogelijkhe­den om geluidsove­rlast voor omwonenden terug te dringen legio zijn, ook zonder daarbij het aantal vliegbeweg­ingen te vermindere­n. Dat wordt ook bij Brussels Airport bevestigd. Maar vooraleer er ook maar iets kan gebeuren, ‘is er nood aan een stabiel en coherent kader waarbinnen de luchthaven zich kan ontwikkele­n’, klinkt het. Dat kader laat al vele jaren op zich wachten.

 ??  ?? De oriëntatie van de start en landingsba­nen op Brussels Airport is een probleem. Weinig luchthaven­s leiden vliegtuige­n over zo’n dichtbevol­kt gebied als Brussel.
De oriëntatie van de start en landingsba­nen op Brussels Airport is een probleem. Weinig luchthaven­s leiden vliegtuige­n over zo’n dichtbevol­kt gebied als Brussel.
 ??  ??
 ?? © Jimmy Kets ?? een probleem. Weinig luchthaven­s leiden vliegtuige­n over zo’n dichtbevol­kt gebied als Brussel.
© Jimmy Kets een probleem. Weinig luchthaven­s leiden vliegtuige­n over zo’n dichtbevol­kt gebied als Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium