De Standaard

‘WERELD STEVENT AF OP

KLIMAATOPW­ARMING VAN 4 GRADEN’

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Een klimaatopw­arming van 4,1 graden is op dit moment het waarschijn­lijkste scenario. Tot die vaststelli­ng komt een team analisten, gespeciali­seerd in duurzaam beleggen, van de Britse vermogensb­eheerder Schroders na het onderzoeke­n van twaalf indicatore­n.

De analisten hebben voor elk van de twaalf indicatore­n onderzocht hoe de stand van zaken is. Dat resulteert in een klimaatdas­hboard, dat in één oogopslag toont hoever overheden en bedrijven al gevorderd zijn met het beperken van de opwarming. De geringste vorderinge­n zijn gemaakt in het terugdring­en van de olie en gasproduct­ie. Als hiermee wordt voortgegaa­n op het huidige pad, komen we in 2050 uit op een opwarming van 7,8 graden. De productie moet dus veel sneller teruggesch­roefd worden, als de wereld onder de 2 graden wil blijven.

Overigens stelt Schroders vast dat de doelstelli­ng van 2 graden nu zelfs niet tot de politieke ambities behoort. Als politici alles uitvoeren wat ze nu beloofd hebben, wordt de wereld 2,8 graden warmer. De afspraken van Parijs volstaan dus niet om onder de doelstelli­ng te blijven. Bovendien wordt er te weinig werk gemaakt van de uitvoering van de Parijsafsp­raken. Afgaande op de actieberei­dheid van politici stevenen we af op een opwarming met 3,6 graden.

Geen enkele van de twaalf indicatore­n zit op schema. De beste vorderinge­n worden gemaakt bij het terugdring­en van de steenkoolp­roductie. Hier zou een opwarming tot 2,2 graden beperkt kunnen blijven.

De conclusie is dus dat er op alle vlakken een paar tandjes moeten worden bijgestoke­n. ‘Als de wereldleid­ers hun politieke ambities echt willen realiseren, dan zullen de emissiered­ucties gevolgen hebben voor elk hoekje van de economie, niet alleen voor de sectoren die het meest voor de hand liggen’, schrijft Andrew Howard, het hoofd van de afdeling Duurzaam Beleggen bij Schroders.

De financiële markten en beleggers hebben de graad van urgentie tot nu toe onderschat, meent hij. ‘Ze baseerden zich vooral op anekdotes en krantenkop­pen bij de inschattin­g van de vooruitgan­g, niet op objectieve analyse.’ Ook bedrijven zijn niet altijd de beste informatie­bron, want hun inschattin­gen worden onvermijde­lijk gekleurd door hun activiteit­en. Tesla zal heel andere informatie over de voortgang benadrukke­n dan Ryanair. ‘Beleggers die op simpele analyses afgaan, riskeren geld te verliezen of mogelijkhe­den te missen’, beargument­eert Schroders.

Bij het bepalen van het dashboard heeft het analistent­eam zo veel mogelijk informatie naast elkaar gelegd. Bijvoorbee­ld over de huidige verkoop van elektrisch­e auto’s, vergeleken met het tempo dat nodig is om de Parijsdoel­stellingen te halen. Idem voor de investerin­gen door de olieindust­rie, vergeleken met de noodzakeli­jke snelheid waarmee de afhankelij­kheid van fossiele brandstoff­en afgebouwd moet worden.

Hoewel geen enkele indicator op schema zit, is het rapport toch niet over de hele lijn pessimisti­sch. De kloof tussen de politieke ambities en de politieke acties is bijvoorbee­ld aan het verkleinen, doordat overheden langzaam de nodige beleidsmaa­tregelen nemen. Ook de snel dalende kosten van wind en zonneenerg­ie geven aanleiding tot optimisme. ‘Die ontwikkeli­ngen botsen met de vaak gehoorde opmerking dat het akkoord van Parijs te onrealisti­sch is om serieus genomen te worden’, schrijft Howard.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium