De Standaard

En de Waal? Hij wordt liberaal

Jobs, jobs, jobs. Olivier Chastel en Benoît Lutgen halen de mosterd bij de regeringMi­chel en trekken voluit de kaart van de kmo’s. De provincies moeten op de schop.

- VAN ONZE REDACTRICE­S EVELINE VERGAUWEN MARJAN JUSTAERT

NAMEN I Een echte paradigmas­hift, zo omschreef MRvoorzitt­er Olivier Chastel de Waalse wissel van de macht. Dé reden? Dat hij er samen met het CDH in geslaagd is de PS aan de kant te schuiven. Amper twee jaar heeft de nieuwe coalitie om haar ambities waar te maken. De agenda oogt propvol. Een overzicht.

1. Het goede voorbeeld

Na de schandalen met de PS in de hoofdrol kunnen de MR en het CDH de bal makkelijk binnenkopp­en met een ‘propere handen’politiek. De ministers zullen 10 procent van hun loon inleveren, de kabinetten slanken af, en waarschijn­lijk zal de regering het met één minister minder doen. De coalitie maakt ook een einde aan de sponsoring van allerlei organisati­es door Waalse instelling­en.

Het bestaande cumulverbo­d wordt evenwel niet verscherpt. ‘Dat moeten we met de andere politieke formaties bespreken’, zei Chastel. Wel zal het pakket van 62 maatregele­n, dat de partijen sloten met Ecolo, integraal worden uitgevoerd. In structuren, mandaten én vergoeding­en wordt de schaar gezet.

De MR en het CDH kleden ook de provincies uit. De ambitie is om de rol van gouverneur te vergroten, maar de provincier­aad en het college af te schaffen en te vervangen door vertegenwo­ordigers van de gemeenten. Dat zonder hen een extra vergoeding te gunnen. ‘Op termijn mag het provincial­e niveau helemaal op de schop,’ gaven de centrumrec­htse voorzitter­s toe, ‘maar zoiets kun je alleen stap voor stap verwezenli­jken.’ De operatie zou goed zijn voor een besparing van ‘tientallen miljoenen’.

2. Jobs, jobs, jobs

Hét speerpunt van een liberale regering? Jobs, jobs, jobs. Een rist maatregele­n moet de regering het etiket ‘kmovriende­lijk’ opleveren. ‘Er ligt veel werk op de plank om de ondernemer­s beter te ondersteun­en’, merkte Chastel op. Zo wordt gewied in de administra­tieve regeltjes die de ondernemer­szin fnuiken en wordt er één uniek loket geïnstalle­erd.

Ook werklozen mogen extra aanvuring verwachten. Ze moeten zich ‘maximaal’ omscholen om de knelpuntjo­bs in te vullen. ‘Toerisme, landbouw, duurzame ontwikkeli­ng,

tout est emploi’, luidt het devies. Een en ander gaat hand in hand met budgettair­e soberheid. ‘Geen

austérité, maar rigueur: een traject naar een structuree­l evenwicht én schuldverm­indering’, verduideli­jkte Benoît Lutgen. Nieuwe uitgaven lijken vooral door een knip in de politieke mandaten en allerlei overheidss­tructuren te (moeten) worden gefinancie­rd. ‘Elke euro moet vanaf nu efficiënt besteed worden.’ Een begrotings­tabel legde het duo nog niet voor.

3. Dieselvrij Wallonië

Om de groene Waal niet te vergeten, besteedden Lutgen en Chastel veel aandacht aan ‘een duurzame economie’. Via de ondersteun­ing van de circulaire economie, bijvoorbee­ld. Toch springt vooral het voornemen om Wallonië tegen 2030 (!) dieselvrij te maken in het oog. Privévoert­uigen wijken het best naar de alternatie­ven uit: aardgas, elektricit­eit en waterstof. ‘Dat is belangrijk voor onze as gezondheid­milieuwerk’, zei Lutgen.

De uitvoering van het klimaatakk­oord van Parijs staat ‘meteen’ op de agenda. En ambtenaren zullen een pakket elearning over het milieu voorgescho­teld krijgen.

4. Kleur je start

Een trofee om de nieuwe start wat kleur te geven, vonden de twee voorzitter­s elders. Volgend jaar zal het kijk en luistergel­d worden afgeschaft, een belasting die in Vlaanderen al tot het verleden behoort. De belastingv­erlaging kwam uit de koker van de vorige CDHPSreger­ing. ‘Maar wij wilden geen andere taks invoeren om het verlies te compensere­n’, sneerde Lutgen naar de PS. ‘Nu kunnen we op lange termijn garanderen dat de taks écht verdwijnt.’

De afschaffin­g is al voor 2018, beloofden de nieuwe meerderhei­dsleiders, en zal kaderen in een ‘ruimere fiscale hervorming’ die ook de autofiscal­iteit, schenkings, successie en registrati­erechten behelst.

Werklozen mogen extra aanvuring verwachten, ze moeten zich maximaal omscholen om de knelpuntjo­bs in te vullen

Nieuwe uitgaven lijken vooral door een knip in mandaten en structuren te (moeten) worden gefinancie­rd

 ??  ??
 ?? © Bart Dewaele ?? Olivier Chastel en Benoît Lutgen hebben amper twee jaar om hun ambities waar te maken, de agenda oogt propvol.
© Bart Dewaele Olivier Chastel en Benoît Lutgen hebben amper twee jaar om hun ambities waar te maken, de agenda oogt propvol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium