De Standaard

HET VOORDEEL VAN DE TWIJFEL

- BART BRINCKMAN

Voor het eerst in dertig jaar verhuist de Parti Socialiste naar de Waalse oppositieb­anken. De opmerkelij­ke demarche van CDHvoorzit­ter Benoît Lutgen heeft alvast een regering door elkaar geschud. Dat de socialiste­n buiten zijn geschopt, blijft voor veel politici een revolutie op zich, nieuwe bezems vegen goed. Vanuit democratis­ch oogpunt is een wissel van de macht ook heel gezond en verfrissen­d. Jammer dat de euro van Lutgen drie jaar te laat is gevallen. Met woordbreuk en verraad kunnen fijne televisies­eries worden gevuld, voor de burger blijft het een ontluister­ende vertoning.

Het akkoord bevat pluspunten. Het vertrekt van de broodnodig­e ontvetting van de Waalse overheid. Politiek bedrijven moet een stuk goedkoper, met kleinere kabinetten, een kleiner parlement en een kleinere regering. Ook de administra­ties slanken af. Alles moet efficiënte­r, dit ten koste van l’état PS en het daarbij horende cliëntelis­me. De nieuwe regering zet de tering naar de nering. Wallonië snakt naar een begroting in evenwicht, iets wat Vlaanderen al een tijd lang presteert.

Werk blijft een absolute prioriteit. Het nieuwe regeerakko­ord wil niets onverlet laten om werklozen naar een job te leiden, ook nieuwkomer­s moeten aan de slag. ‘Van een zorgend Wallonië evolueren we naar een ondernemen­d Wallonië,’ klinkt het een tikje aanmatigen­d. Talloze lastenverl­agingen moeten de opverende conjunctuu­r meer zuurstof geven.

Toch past voorbehoud. Pas met de eerstvolge­nde begroting (september) kan dit project echt naar waarde worden geschat. De tijd is bijzonder krap, net als de meerderhei­d in het parlement. Het blijft onduidelij­k hoe de miljoenen aan lastenverl­agingen met zuivere besparinge­n kunnen worden gecompense­erd. De federale regering bewijst dat zo’n parcours niet over rozen loopt.

Vooral het onvermogen om het constituti­onele kluwen te ontwarren, maakt van dit nieuwe kabinet een gok. De samenwerki­ng met de Brusselse regering en de Franse gemeenscha­psregering, die nog steeds door de PS worden geleid, blijft heikel. Meteen beschikt de MR/CDHcombina­tie niet over de belangrijk­ste hefboom om de crisis bij de wortel aan te pakken. In internatio­nale overzichte­n scoort het Franstalig­e onderwijs slecht. Daar zijn fundamente­le hervorming­en op zijn plaats, waarbij elk taboe moet worden weggevaagd.

De nieuwe regering wil de hoop verzinnebe­elden waar de Waalse bevolking zo naar snakt. Dat is een eerbiedwaa­rdige ambitie. Maar wie het onderwijs als de bouwsteen voor de toekomst ongemoeid laat, kan alleen half werk afleveren. Ook op dat vlak mag Vlaanderen als voorbeeld dienen.

Onvermogen om constituti­oneel kluwen te ontwarren, maakt gok van kabinet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium