De Standaard

Trump twittert Sessions naar de exit

Als minister van Justitie Jeff Sessions uit de weg is, hoopt Trump ook af te raken van Robert Mueller, die belast is met het Ruslandond­erzoek.

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

Om Mueller te kunnen wegwerken, moet eerst Sessions uit de weg geruimd worden, evenals zijn adjunct

Jeff Sessions is Donald Trumps steunpilaa­r van het eerste uur. De man uit Alabama was de allereerst­e senator die Trumps kandidatuu­r voor het presidents­chap openlijk steunde. Voor die trouw werd hij begin dit jaar beloond met een benoeming tot minister van Justitie.

Maar nu zit er een haar in de boter. Naarmate het onderzoek naar de vermeende Russische connecties van Trumps campagnete­am aansleept, en naarmate de president zich daardoor meer in de hoek gedreven voelt, schopt hij almaar wilder om zich heen.

Sessions kreeg voor het eerst openlijke kritiek van de president in een (zeldzaam) interview in de

New York Times, vorige week. Daarin zei Trump dat hij Sessions nooit benoemd zou hebben tot minister van Justitie als hij had geweten dat die afstand zou nemen van het Ruslandond­erzoek.

Sessions trok zich uit dat onderzoek terug omdat hij zelf actief betrokken was bij de campagne van Trump, die er het voorwerp van uitmaakt. Het onderzoek is, onder meer daarom, nu in handen van een speciale openbaar aanklager, Robert Mueller.

Misdaden van Clinton

Maandag volgde de tweede aanval. In een tweet vroeg de president zich af wanneer zijn ‘belegerde’ minister van Justitie zou opstappen. Gisterocht­end, ten slotte, luidde het dat Sessions in een ‘heel zwakke positie’ stond in verband met het onderzoek naar ‘de misdaden’ van Hillary Clinton. Daarmee verwees Trump naar de zogenaamde emailaffai­re van Clinton. Het onderzoek daarnaar werd door de FBI afgesloten in 2016, voor Sessions in functie was.

Dat Trump Sessions uit de weg wil, staat buiten kijf. Volgens zijn woordvoerd­er, Anthony Scaramucci, is de president gefrustree­rd omdat het departemen­t Justitie de emailaffai­re van Hillary Clinton niet dieper of opnieuw onderzocht heeft, terwijl hij zelf wel onder vuur ligt.

Scaramucci ontkent niet dat de president Sessions liever kwijt dan rijk is. Trump vindt ook dat de minister zijn beleid – zoals het inreisverb­od voor moslims uit bepaalde landen – onvoldoend­e gesteund heeft.

Het echte doelwit

Voorlopig heeft Sessions nog niet laten merken dat hij van plan is zijn ontslag in te dienen. Vorige week zei hij dat hij zou aanblijven ‘zolang het gepast’ is. Maar natuurlijk kan Trump hem ook ontslaan.

Als Sessions uit de weg is, kan de president een minister van Justitie benoemen die zwaarder kan (en wil) wegen op het Ruslandond­erzoek dan Sessions, die sterk gehecht is aan de onafhankel­ijkheid van justitie. Die nieuwe minister kan dan ook wegen op Robert Mueller, die met dat onderzoek belast is. Volgens verschille­nde Amerikaans­e media is hij het echte doelwit van Trump. Maar om Mueller te kunnen wegwerken, moet eerst Sessions uit de weg geruimd worden, evenals zijn adjunct Rod Rosenstein, de man aan wie Mueller nu rapporteer­t.

 ??  ?? Jeff Sessions nam officieel afstand van het Ruslandond­erzoek. © photo news
Jeff Sessions nam officieel afstand van het Ruslandond­erzoek. © photo news

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium