De Standaard

Kunstgreep verbergt verdeeldhe­id Republikei­nen

De Republikei­nse senatoren konden gisteren eindelijk het debat over ‘Obamacare’ beginnen. Ze hadden daarvoor wel de stem van vicepresid­ent Pence nodig.

-

‘Obamacare heeft de Amerikanen lang genoeg gefolterd’, tweette president Trump gisterocht­end. Hij maande de senatoren met klem aan om de Affordable Care Act (ACA) vandaag te schrappen. Hij heeft de pen al in de hand om die wet te onderteken­en, zei hij.

Maar zo simpel is het niet. Er bestaat diepe onenigheid in de de GOP, de Grand Old Party, over de ACA. Sommigen willen de wet herroepen, anderen willen ze aanpassen. Toch plaatste de Republikei­nse partijleid­ing de stemming op de agenda. Het beloofde een ingewikkel­de procedures­lag te worden.

De eerste hindernis werd maar nipt genomen: de ‘motion

to proceed’, waardoor het debat kon worden geopend, werd alleen dankzij de stem van vicepresid­ent Mike Pence (die grondwette­lijk de Senaat voorzit) goedgekeur­d. Twee Republikei­nse senatoren bleven dwarsligge­n. Zonder de stem van John McCain, die wordt behandeld voor een hersentumo­r maar speciaal voor de stemming naar Washington kwam, zou het dus niet gelukt zijn.

De agenda voorziet in een debat van maximaal twintig uur, waarna de stemming volgt. Bij aanvang van de vergaderin­g (gisteravon­d negen uur Belgische tijd) was nog niet bekend waarover zou worden gestemd. Maar senator Rand Paul van Kentucky zei te vermoeden dat eerst zou worden gestemd over een simpele afschaffin­g van de ACA. Daarna over een wet die de ACA afschaft én vervangt door iets nieuws (‘repeal and re

place’). Het lijkt weinig waarschijn­lijk dat er voor een van beide een meerderhei­d wordt gevonden. Het ziet ernaar uit dat wat uiteindeli­jk uit de bus komt een erg magere versie wordt van het voorstel om de ACA te schrappen. Bijvoorbee­ld: enkel de verplichti­ng om verzekerd te zijn. Dat is voldoende om later met het Huis van Afgevaardi­gden een compromis te zoeken. (esn)

‘Obamacare heeft de Amerikanen lang genoeg gefolterd’ DONALD TRUMP President

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium