De Standaard

Euforie bij Duitse ondernemer­s

- (rmg)

Euforisch. Dat woord gebruikte Clemens Fuest, voorzitter van het Duits Ifoinstitu­ut, gisteren om de stemming onder de Duitse ondernemer­s te beschrijve­n. De Ifoindex van het ondernemer­svertrouwe­n heeft een peil van 116 punten bereikt. Sinds het begin van de metingen in januari 1991 was het nooit hoger.

1 Is de euforie terecht?

Ondernemer­s hebben veel redenen om optimistis­ch te zijn. Ze profiteren nog altijd optimaal van het ECBbeleid, dat zich concreet vertaalt in heel lage rentes. Er kan dus goedkoop geleend worden. Dat maakt investeren aantrekkel­ijk. Tegelijk trekt de economie momenteel sterk aan, wat zich in Duitsland vertaalt in hogere lonen, meer arbeidspla­atsen en stijgende uitgaven door de gezinnen. Het gebeurt niet zo vaak dat die omstandigh­eden zich samen voordoen. Het zal ook niet heel lang duren, want volgend jaar zal de ECB vrijwel zeker haar stimuleren­de beleid afremmen.

2 Staat dit cijfer op zichzelf?

Geenszins. Ook andere cijfers wijzen erop dat de economie van de eurozone er goed voorstaat. Het Belgische ondernemer­svertrouwe­n is in juli eveneens gestegen, meldde de Nationale Bank gisteren. Vorige week bleek al dat het consumente­nvertrouwe­n op een recordpeil staat. Ook voor consumente­n zijn het immers prima tijden: er zitten minder mensen zonder werk, woonlening­en zijn nooit zo goedkoop geweest en de koopkracht stijgt. Gisteren kwam ook het Franse bureau voor statistiek met een gunstige tijding: het vertrouwen bij de industriël­e ondernemer­s trekt ook daar aan.

3 Wat gaan we hier concreet van mer ken?

Het ondernemer­svertrouwe­n is een goe de graadmeter voor toekomstig­e econo mische groei. Het zit er dus dik in dat die de komende maanden zal stijgen. Ook het IMF kwam deze week al tot die conclusie, toen het de groeivooru­itzichten voor de eurozone voor dit jaar verhoogde van 1,7 procent naar 1,9 procent. In Duitsland zal de groei misschien nog hoger zijn, denken economen die het Ifocijfer extrapoler­en. Car sten Brzeski van INGDuitsla­nd houdt rekening met 2 procent. ‘Het lijkt alsof de sky niet langer de limit is voor de Duitse economie’, tweette hij gisteren. België lift traditione­el mee met de Duitse conjunctuu­r, omdat Belgische bedrijven veel naar Duitsland exporteren. Ook is er hier een sterke aanwezighe­id van Duitse ondernemin­gen, zoals Audi, BASF en Bayer.

4 Zijn er ook signalen die in een andere richting wijzen?

Jazeker. Vorige week liet een andere index, die van het ZEWinstitu­ut, juist een daling van het Duitse ondernemer­svertrouwe­n zien. Die werd toen aan de hogere eurokoers toegeschre­ven. Daardoor worden Duitse producten in de afzetmarkt­en buiten de eurozone duurder. Ook de berichten over een mogelijk autokartel en de verslechte­rende relatie met Turkije kunnen het vertrouwen aantasten.

Ook het Belgische ondernemer­svertrouwe­n is in juli gestegen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium