De Standaard

Kalmte kan het klimaat niet redden

Het loopt wel los met die klimaatver­andering, dacht MICHIEL BICKER CAARTEN vijf jaar geleden. Nu is hij er niet meer zo zeker van dat het goed zal aflopen.

-

In 2012 schreef ik een boek over het nieuws achter het nieuws: wat er allemaal goed gaat met de mensheid. Meer democratie, minder oorlog, geen overbevolk­ing, genoeg energie uit alle bronnen. Oké, klimaatver­andering is een megaproble­em dat niet zomaar opgelost kan worden, maar we hebben wel vaker onmogelijk­e problemen opgelost. De titel was, niet verbazingw­ekkend: Het Gaat Geweldig.

Nu, vijf jaar later, ben ik bezig met een revisie. De oorlog in Syrië is geëscaleer­d, het aantal democratie­ën in de wereld slinkt, de dictatuur China floreert, terwijl de democratie in de VS aftakelt, ijsbergen afkalven, permafrost ontdooit. De werktitel is, niet verbazingw­ekkend: Gaat Het Geweldig?.

Al studerende kwam ik het artikel ‘The Uninhabita­ble Earth’ van David WallaceWel­ls in New York Magazine tegen. Het artikel van 7.400 woorden bracht vorige week de klimaatgem­oederen in de VS danig in beroering. De auteur is geen wetenschap­per of zelfs wetenschap­sjournalis­t, maar hij wist te bereiken waar menig ‘expert’ op het gebied van klimaatver­andering alleen van droomt: hij kreeg iedereen op de been, van sceptici tot apostels en alles daartussen­in. Middelbare scholieren van vandaag zullen nog meemaken dat ‘delen van de aarde onbewoonba­ar worden, en andere delen afschuweli­jk onherbergz­aam’, schrijft hij. Met uitvoerige bronvermel­dingen.

Wat als?

WallaceWel­ls neemt niet de ‘middenscen­ario’s’ van het Intergover­nmental Panel on Climate Change (IPCC) van de VN als startpunt, maar juist de somberder scenario’s. Wat kunnen we verwachten als we gewoon zo doorgaan met het huidige beleid? Als we niets veranderen aan

 ??  ?? ‘Een van de grote onzekerhed­en is wat er gebeurt als het ijs van de permafrost in het noordelijk­e poolgebied smelt.’
‘Een van de grote onzekerhed­en is wat er gebeurt als het ijs van de permafrost in het noordelijk­e poolgebied smelt.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium